Kraj sedmog i početak osmog mjeseca optimalan je period za sadnju jagoda.

Jagoda je višegodišnja biljka i ako niste znali, spada u porodicu ruža, što opravdava jak ugodan miris ploda ali i cijelog grma. Ovogodišnja sezona berbe je pri samom kraju, urod je bio poprilično dobar, tržišna cijena 2 – 4 KM po kilogramu također dobra, tek sada slijedi period obračuna i kalkulacija o zaradi.

jagoda-cover-5-880x495

Za one koji će se tek odlučiti baviti uzgojem ovog voća ili proširivati svoje zasade, već sada počinje period odabira i pripreme zemljišta, đubriva, folije, crijeva i ostale potrebne opreme. Zbog svojih bioloških karakteristika jagode se mogu saditi tokom cijele godine, ali uzgajivači i stručnjaci preporučuju tzv. ljetnu sadnju.

Sadnja u sedmom i osmom mjesecu
Zašto je bitan period i vrijeme sadnje ? Komercijalna proizvodnja zahtjeva pozitivnu ekonomsku računicu koja ovisi od prinosa i kvaliteta ploda. Upravo period sadnje omogućava dobar prinos i kvalitet ploda koji diktiraju cijenu prodaje. Većina iskusnih i dugogodišnjih proizvođača proširenje proizvodnje vrše u ljetnim mjesecima, poslije završene berbe. Sadnja u ljeto mladim biljkama omogućava dovoljno vremena da se čvrsto ukorijene i iduće godine osiguraju veći prinos.

Jagode je bolje saditi u proljeće, u jednoredu

Osim toga, tokom ljeta je manji procenat relativne vlažnosti zraka što smanjuje širenje virusnih oboljenja među mladim biljkama, olakšana je borba protiv korova i nema velikih temperaturnih oscilacija kao u proljeće i jesen. Za sadnju se koriste frigo sadnice vađene u jesen prethodne godine ili u proljeće iste godine, a u obzir dolaze i sadnice proizvedene na klasičan način presađivanjem ili u kontejnerima. Optimalno je 4.500 do 5.000 sadnica za površinu od jednog dunuma. Zbog plitkog korijena, najbolje odgovara rahlo plodno tlo, slabo kisele do neutralne pH reakcije. U prvoj godini nakon sadnje jagoda daje najbolji prinos i najviše mladih vriježa.

Ljetna sadnja zahtjeva i do 80% vlažnost tla
Pri odabiru perioda sadnje, tj. kod one ljetne, treba obratiti pažnju i na opasnosti koje se mogu pojaviti. Prije sadnje potrebno je pripremiti sadnice, kako bi se smanjio nivo stresa, proces aklimatizacije i poboljšalo prilagođavanje novoj sredini i zemljištu. Korijen je nabolje potopiti u vodu sa rastvorenim preparatima za stimulans rasta i razvoja ili jednostavno dodati na jedan litar vode kašiku meda ili izgnječen list aloje.

Uzgoj jagode na folijama – koje su preporuke?

Prvih desetak dana nakon sadnje je ključan period koji zahtjeva konstantan nadzor u smislu osiguranja dovoljnih količina vode kroz sisteme navodnjavanja. U zavisnosti od tipa tla, do 6 litara vode po metru kvadratnom dnevno je potrebno obezbijediti novim sadnicama jagode. U slučaju visokih temperatura preko 30°C poželjno je uključiti i sisteme orošivača iznad folije. Zbog vrlo plitkog korijena i isušivanja površinskog sloja zemlje u ljetnim danima, 70-80% vlage je potrebno osigurati korijenu, a to se najbolje postiže sistemom kap po kap.

Odstraniti cvjetove na jesen
Nakon sadnje jagode krajem sedmog i početka osmog mjeseca ostaje dovoljno vremena da poslije ukorijenjavanja i aklimatizacije novih sadnica u jesen dođe i do pojave cvatnje. Povoljni vremenski uvjeti i dobro pripremljeno tlo potaknut će naročito kod frigo sadnica vriježe na cvatnju.

Cvjetove obavezno treba ukloniti da ne bi usporili daljnji razvoj i porast, koji je bitan za dobar prinos iduće godine. U periodu intenzivnog porasta nakon sadnje azot i kalij su idealni za prihranu kroz sistem navodnjavanja, tek iduće godine u fazi zametanja plodova i zrenja potrebni su fosfor i kalij kao prihrana.