Tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona uputio je Općinskom sudu u Visokom prijedlog za određivanje pritvora bivšem načelniku Općine Vareš i voditelju poslovnice “BH Pošte” u tom gradu Avdiji Kovačeviću, kojeg su tokom vikenda uhapsili pripadnici MUP-a ZDK.

Zatražen pritvor: Bivši načelnik pod istragom zbog nestanka 15.000 KM
Bivši načelnik Vareša

On se sumnjiči za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je iz policije i tužilaštva.

– Prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv osumnjičenog lica inicijala K. A. upućen je jer postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i jer postoji bojazan da bi osumnjičeni mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo – kazala je glasnogovornica Tužilaštva ZDK Mirna Poljac.
Policija je uhapsila Kovačevića u subotu oko 23 sata u njegovoj porodičnoj kući zbog sumnje da je uzeo 15.000 KM.

Naime, policija je u subotu obaviještena da u poslovnici “BH Pošte” u Varešu nedostaje određeni novčani iznos i poslali su na teren ekipu koja je došla da istraži slučaj. Nakon provođenja istražnih radnji na terenu iste noći su, zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odnosno da je kao voditelj poslovnice uzeo novac, uhapsili Kovačevića.
Kovačević je funkciju načelnika Općine Vareš obavljao od 2012. godine do januara 2015. godine, kada je na 25. sjednici Općinskog vijeća podnio ostavku, nakon što su po nalogu Porezne uprave FBiH blokirani svi računi Općine.

Izvor: Faktor