Okupljanjem vjernika na jednom od najvećih dovišta muslimana u Evropi, koje je sedam kilometara udaljeno od Prusca, završeni su 508. “Dani Ajvatovice” kojom se obilježava sjećanje na islamskog učenjaka i derviša Ajvaz-dedu.

Završena 508. Ajvatovica, zvornički konjanici uveličali ovogodišnju manifestaciju (FOTO+VIDEO)
Na čelu konjanika zvornički imam iz Kamenice Selvir ef.Muminović

Nepovoljne vremenske prilike utjecale su na to da se danas u Pruscu okupio manji broj vjernika nego ranijih godina, ali iz Travničkog muftijstva navode da je zatvaranju manifestacije “Dani Ajvatovice”, koja se više od 500 godina obilježava na ovim prostorima, prisustvovalo više hiljada ljudi.

Nakon prolaska kroz stijenu Ajvaz-dede gdje je proučena dova, na Ajvatovačkoj livadi prisutnim vjernicima se obratio reis-u-ulema u BiH Husein ef. Kavazović koji je kazao kako stoljećima sjaji iskra bosansko-muslimanskog duha na kojoj svi vjernici očituju pripadnost islamu i domovini Bosni i Hercegovini.

Završena 508. Ajvatovica, zvornički konjanici uveličali ovogodišnju manifestaciju (FOTO+VIDEO)

U tradiciji je da muslimani iz svih krajeva BiH na svojim konjima kreću put Prusca. Ove godine su konjanici iz Podrinja zajednički krenuliu put Prusca. Mjesto polaska je bio memorijalni centar Potočari.

Više o polasku podrinjskih konjanika pogledajte u videoprilogu RTV Glas Drine: