Šib je jedno od naselja koje čini mjesnu zajednicu Križevići kod Zvornika, a ovih dana završeni su radovi na mektebu u ovom mjestu zahvaljujući humanom gestu Suada Karića iz ovog mjesta koji živi u Francuskoj. O toku radova smo ranije pisali i možete više pročitati klikom ovdje!!

Završena fasada na mektebu u Šibu kod Zvornika
Mekteb Šib
Suad poslednju deceniju svog života živi sa svojom proodicom u Francuskoj, a spada u prve Bošnjake koji su se vratili na svoju imovinu u Križevićima da tu žive sa svojim porodicama.

Nažalost Suad je kao i hiljade drugih Podrinjaca morao put Francuske i drugih zemalja koje suu u to vrijeme primale azilante iz BiH. Danas ovaj Podrinjac radi u jednoj francuskoj kompaniji koja se bavi fasaderskim radovima.

Upravo je profesionalna deformacija doprinijela da Suad odluči urediti vanjski izgled mekteba u svom mjestu gdje su on, a i njegova djeca naučili prve molitve i osnove o svojoj vjeri islam.
Suad nam kaže da je zagovarao širu akciju potpunog uređenja ovog objekta od važnosti za malu zajednicu u Šibu, ali da to nije moglo ići baš onako brzo kako je Suad želio. Sretan zbog završetka radova fasade na mektebu Karić Suad nam je rekao:

Sretan sam što se ova akcija uspješno privela kraju i što sam doprinijeo da moje mjesto bude ljepše nego što je bilo. Niko od nas sam ne može promjeniti sve, ali svako od nas može promjeniti malo i to nabolje, barem stvari oko sebe. Ja se nadam da će ovo malo djelo biti inspiracija i drugima da  nešto slično urade za svoje mjesto.

Moram istaći da me zabrinjavaju i neki naši dužnosnici koji se trpaju na sve funkcije od vjerske zajednice do politike, a pozide svog dvorišta iznesu na put. Umjesto da urade neka hajr i korisna djela i budu primjer svima nama, pojedinci pozide iznose na put da smetaju prvo sebi, a potom komšijama i svima koji prolaze tim putem. Rekao je Karić.

Vanjski fasadni radovi na mektebu u mjestu Šib koštali su nešto manje od pet hiljada maraka, a sve troškove u potpunosti snijeli su Suad Karić i njegov otac Mahmut koji je ujedno prošle godine bio prvi poslije rata iz ovog mjesta koji je obavio svetu islamsku dužnost Hadž.

Ova aktivnost jedna je od mnogobrojnih pozitivnih koje se svakodnevno dešavaju u našoj okolini. Ukoliko imate slične priče i informacije bez obzira iz kojeg dijela Zvornika dolazile i kojoj vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj skupini pripadali vi to podijelite to sa nama, a mi ćemo podijeliti putem našeg profila za javnost regije jer pozitivne vrijednosti treba promovisati.

(Zvornicki.ba)