U Federaciji BiH već par sedmica traju hapšenja i saslušanja u vezi sa podjelom kineske donacije traktora i dodatne opreme namijenjenih poplavljenom stanovništvu. U Republici Srpskoj do sada bez konkretnih aktivnosti. Reklo bi se da je podjela prošla transparentno.

ZELINA KOD KALESIJE: "Kineski traktor" dobio prvi rođak Miladina Dragičevića, dugogodišnjeg savjetnika u Vladi RS-a

Jedan, za sada, konkretan primjer, svjedoči koliko je podjela bila poštena.

Rado Kovačević iz Zeline kod Kalesije dobio je 2014. traktor koji i sada koristi. Bio je, kaže, poplavljen, iako njegove komšije svjedoče da je kuća na visini i da nije pretrpjela štetu:

– I trava, i žito, sve je otišlo u helać.

Zapisnik o šteti, dokaz da je bio poplavljen – nema. Ne sjeća se detalja. Ni procedure ni načina na koji je traktor dobio. Ni prvog rođaka Miladina Dragičevića, za kog kaže da već 15 godina “i ne zna gdje je”.

Rado Kovačević je, dakle, prvi rođak Miladina Dragičevića – savjetnika predsjednice RS-a Željke Cvijanović. Dragičević, podsjetimo, ima bogatu političku karijeru – bio je ministar za izbjeglice Republike Srpske, savjetnik u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS-a, član Komisije za izbjeglice i raseljena lica, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Damira Ljubića. Godinama je, u više navrata, bio savjetnik Milorada Dodika. Nije imao ništa sa podjelom, tvrdi za Žurnal. Nije želio komentarisati ni blisko srodstvo sa Radom Kovačevićem.

Iako živi na području Federacije BiH, Kovačević je traktor dobio iz kontingenta za Republiku Srpsku.

(zurnal.info)