Tridesetsedma priča:

Zvornička sapunica-Prva epizoda: Osuđeni na uspjeh - Zvorničke priče
Piše: Hasan Hadžić

Zvornička sapunica

Prva epizoda:

Osuđeni na uspjeh

Njihova ljubavna priča pripremana je dugo i opsežno. Ništa tu nije bilo slučajno kao što i inače malo šta biva slučajno na životnim putima djece iz viših čaršijskih staleža.

Mladić je iz familije koja visoko kotira u političkoprivrednoj hijerarhiji. Već po tradiciji, pripadaju im tri, četiri visoka položaja. Ali da bi status potrajao, nije dovoljno samo oslanjati se na tradiciju, uticaj i ambicije. Potreban je i veliki trud i zalaganje.
Da se, zapravo, radi o svojevrsnoj strategiji, svjedoče primjeri znatno mlađih – sestre i brata našeg junaka.
Dvanaestogodišnja sestra je u svakom razredu do sada bila predsjednica razredne zajednice. Sudeći po marljivosti
s kojom tu funkciju obavlja i uopšte užarenim ambicijama, ta će vladati sve do fakulteta.

Četrnaestogodišnji brat poznat je po velikoj izviđačkoj strasti i najnakinđurenijim uniformama u izviđačkoj organizaciji Zvornika, a i šire. Što zbog toga, što zbog prirodnog šarma dječko je izazvao međunarodni incident. Naime, na jednom izviđačkom mitingu u Poljskoj, tamošnje dvije perspektivne izviđačice, inače rođene sestre, ostale su bez učešća i medalja u finalnom nadmetanju samo zato što su se potukle za naklonost zvorničkog kicoša.

Ne treba sumnjati da će mali šarmer daleko dogurati, s obzirom da su izviđači uvijek bili provjerena kadrovska škola, predhodnica koja nepogrešivo izviđa budućnost. Tu strast mališa je naslijedio neposredno od oca, koji je već u penziji, ali i dan danas izviđa.

Ipak, On lično (vraćam se na glavnog junaka priče) najveća je uzdanica čitave loze. Mlad, stručan, neomrznut kod narodnih masa, omiljen kod struktura. „Kapitalac“ kojem se smiješe fotelje prvog ranga.

Junakinja priče u široj porodici ima samo jedno značajno ime političkog kalibra. Ostali su na sitnijim ali unosnim pozicijama. Uglavnom rade sa „lovom“, bilo neposredno ili posredno – putem diskretnih koverti i sličnih životnih pomagala. A tek njen otac – to je biznismen prve lige – vlasnik svega i svačega. Govori se da će taj napraviti zanatski centar veći od onog društvenog što je trebalo da se gradi na zelenoj pijaci. Zahvaljujući opštoj ekonomskoj podlozi, a baška činjenici da je očekivala uplaćenog „golfa“, naša junakinja je anulirala političku prednost svoga izabranika.

Time je potvrđeno dijalektičko jedinstvo politike i ekonomije. Radi se, dakle , o sretnicima čija veza je jednostavno osuđena na uspjeh.

Ali događaju se lomovi, kao što to biva u svakoj ljubavnoj priči. Nerijetko su neke njihove sočnije nesuglasice utoljavale dežurnu čaršijsku glad za senzacijama. To je ona moć zvorničkog duha kojem treba tek malo povoda da bi sačinio zadivljujuće novele, obogaćujući riznicu usmene narodne književnosti.

Prvi put tikva je ozbiljno napukla kad je od završio studije i vratio se u Zvornik, a ona ostala još da studira u Sarajevu. Na njena krhka pleća svalio se težak teret prijestolničkih iskušenja..

Nastavak sljedećeg vikenda…

(Zvornicki.ba)