Zvornički “Vodovod” i gradska uprava obilježili svjetski dan voda

Gradska uprava Zvornik i A.D. „Vodovod i komunalije“ obilježili su danas Svjetski dan voda s ciljem podizanja svijesti i skretanja pažnje na značaj vode i važnost njenog očuvanja. Tim povodom gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović zajedno sa predstavnicima „Vodovoda i komunalija“ prisustvovao je prezentacijama i družio se sa učenicima u Osnovnoj školi „Sveti Sava“.

Zvornički "Vodovod" i gradska uprava obilježili svjetski dan voda

– Ovo je prilika da probudimo svijest kod prijatelja, komšija, rođaka koliko je voda važna u našem životu, a prije svega koliko je važna čista voda koju pijemo svaki dan. Važno je da naučimo kako da čuvamo našu životnu sredinu kako bi svi resursi iz kojih mi uzimamo vodu bili čisti, a samim tim i voda – poručio je gradonačelnik školarcima.
On je podsjetio da je prije 12 godina, kada je on došao na mjesto prvog čovjeka grada Zvornika, jedna od ideja bila da svi ljudi dobiju ispravnu, dnevno kontrolisanu vodu za piće.

– Mi smo blizu da se to realizuje, za razliku od prije 12 godina kada smo i na području samog grada imali restikcije vode. Mi imamo još nekoliko projekata koje smo dužni građanima i pokoljenjima koja će doći, a jedna od naših velikih obaveza je da uklonimo divlju deponiju koja je nekada služila za odlaganje otpada. U tom cilju pripremamo projekat za njenu sanaciju i to je ono što je važno kako za sadašnje naraštaje, tako i za pokoljenja koja dolaze – istakao je gradonačelnik.

Zvornički "Vodovod" i gradska uprava obilježili svjetski dan voda

Direktor A.D. „Vodovod i komunalije“ Jovan Tomić podsjetio je da je cilj ovog preduzeća i Gradske uprave već dugo godina da svi stanovnici na teritoriji grada Zvornika dobiju mogućnost da koriste zdravstveno ispravnu vodu iz vodovodnog sistema.
– Ovaj događaj danas u ovoj školi je naš pokušaj da Svjetski dan voda obilježimo na način da naša djeca saznaju šta je voda i koliko je bitno da je sačuvamo. Mi imamo privilegiju i sreću da imamo dovoljno vode za piće i da je ona ispravna na samim izvorištima i bunarima, ali moramo svaki dan raditi na tome da je ne rasipamo i ne zagađujemo – rekao je Tomić.

Zvornički "Vodovod" i gradska uprava obilježili svjetski dan voda
Jovan Tomić – Direktor AD “Vodovod i komunalije”

O značaju voda i njihovog očuvanja učenicima su kroz prezentacije govorile dr Vesna Lazić iz Instituta za javno zdravstvo i Dragana Ateljević iz A.D. „Vodovod i komunalije“, nakon čega su članovi Dramske sekcije škole izveli dramski prikaz.
U okviru obilježavanja Svjetskog dana voda učenici O.Š. „Sveti Sava“ danas su posjetili laboratoriju Crpne stanice gdje je izvršena analiza uzoraka vode iz školskih slavina.

Pročitaj i ovo...
Loading...