Zvornički zmaj Jusuf Gazibegović standardni kadetski reprezentativac BiH nastupa u elitnom krugu kvalifikacija
Jusuf Gazibegović u klupskom dresu protiv vršnjaka iz Bayerna

Jusuf Gazibegović je sedamnaestogoišnji mladić koji nastupa za fudbalski klub Red Bull iz Salzburga u Austriji. Ovaj mladić je i standardni kadetski reprezentativac BiH koja nastupa u elitnom krugu kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo U17 reprezentacija najstarijeg kontinenta. Rođen je u Austriji, ali su njegovi roditelji rođeni i odrasli u Zvorniku, tačnije u Sapni, koja je danas posebna općina. Zvornik i Sapna su oduvijek jedno te isto.

Portal Zvornicki.ba ranije je pisao o zapaženom nastupu Gazibegovića za reprezentaciju U17 BiH na prijateljskoj utakmici protiv Srbije Pročitati o tome ovdje.

U razgovoru za naš portal Gazibegović nam govori o svojim prvim koracima, klupskoj karijeri, Sapni, Podrinju i šta očekuje od predstojećih kvalifikacija.

Kako je sve počelo?

Sa šest godina sam prvi put počeo igrati “lopte” i to u parku, svaki dan, ali baš svaki dan sam igrao fudbala sa drugovima u tom parku koji je bio blizu mjesta gdje sam stanovao. Kada je otac saznao to odmah me je upisao da treniram fudbal i bila je to škola fudbala kluba Austrija Salzburg.

Kako je danas i dokle se stiglo u karijeri?

Trenutno igram za Red Bull Salzburg U18, osjećam se jako dobro u ovom klubu. Treneri  su vrhunski, treninzi odlični, predobri tereni i uslovi kakvi se samo mogu poželjeti. Prije dolaska u ovaj veliki klub nastupao sam za drugi klub iz Salzburga, ali sam pažnju ljudima iz Red Bulla upravo skrenuo na utakmicama protiv njih, tako da je ubrzo uslijedio je poziv da pređem u ovaj klub, a takav poziv se ne odbija

Rprezentacija BiH?

Prvi put za nastup u reprezentaciji dobio  sam poziv 7.05.2016.g. Taj datum i dan ću pamtiti cijeli život i on mi je jedan od najvažnijih u životu do sada. Za reprezentaciju BiH do sada sam upisao 13 utakmica, a najdraža mi je utakmica bila protiv Italije. Najiskrenije se nadam da ćemo ispuniti cilj i plasirati se na Evropsko prvenstvo jer vjerujem da to možemo jer imamo kvalitet u našem timu i siguran sam najveću želju od svih u grupi da to ostvarimo.

Zvornički zmaj Jusuf Gazibegović standardni kadetski reprezentativac BiH nastupa u elitnom krugu kvalifikacija
Pobjednički poslije prvog kruga kvalifikacija

Sapna, Zvornik, Podrinje…

Nažalost nisam baš često u Sapni, Zvorniku i na mojoj omiljenoj rijeci Drini. Trenutno imam velik broj utakmica i treninga. U Bosni sam godišnje najmanje tri puta bez obzira na sve obaveze, moji roditelji su i češće, a ja kada mogu.

Zvornički zmaj Jusuf Gazibegović standardni kadetski reprezentativac BiH nastupa u elitnom krugu kvalifikacija
Komšije iz Zvornika i Sapne željeli su se fotografisati sa ovim hrabrim momcima

Uzori?

Pored mog oca koji mi je najveći uzor, moji omiljeni fudbaleri su Dani Carvajal i Marcelo, a u Bosanskoj reprezentacij Kolašinac i Pijanić. Volio bih, a i jedan od mojih snova je nastup za  A selekciju Bosne i Hercegovine. Nadam se da ću jednog dana igrati za najbolju selekciju kao što su i drugi Podrinjci poput Salihovića, Bičakčića, Ibiševića, Muratovića, ali prvo da se plasiramo na ovo Evropsko prvenstvo.

S kim se najviše družiš u klubu i reprezentaciji?

U reprezentaciji se družim sa svim igračima i svi smo uvijek skupa jer smo veoma dobri drugovi i slažemo se kao prava družina.

Podrška?

Moj otac se bavio sportom i igrao fudbal te me najbolje razumije i sve moje obaveze. Porodica mi je veoma bitna u  karijeri i bez njih ne bih uspijeo ni pola onog što sam do sada postigao.

Nadam se da će u Bijeljini biti dosta navijača kako bi nas podržali i mi na terenu bili još jači da se izborimo i odemo na Evropsko Prvenstvo.

Pozivom svim Bosancima, a posebno Sembercima i Podrinjcima završili smo razgovor sa ovim brzonogim desnim bočnim igračom juniorske ekipe Red Bull Salzburga, rođenog prije 17 godina i visokog 175 centimetara porijeklom sa naših prostora.

Jusoo danas stiže u Bijeljinu na okupljanje reprezentacije u17 BiH, a prva utakmica je na programu protiv tima Slovenije U17 i igra se u kompleksu Etno sela Stanišić 23.marta sa početkom od  15 sati. U grupi su još selekcije Engleske i Češke.

Zvornicki.ba