Zvornički distributer toplotnom energijom „Zvornik stan” tužio je za iznos od oko 100.000 KM veliki broj svojih korisnika zbog dugovanja iz prethodne grejne sezone.

Zvornik stan pokrenuo tužbe protiv dužnika za neplaćeno grijanje
FOTO: Ilustracija

Po rečima direktora ovog preduzeća Mića Jevtića za dugovanja od oko 150.000 KM potpisani su reprogrami sa jednim delom korisnika.

– Naša potraživanja iz prethodne grejne sezone su dostigla iznos od 700.000 KM. Jedan deo tih dugovanja je utužen da ne bi došlo do zastarevanja obaveza, dok je ostalim slučajevima, gde su to korisnici hteli, urađen reprogram dugovanja. Taj reprogram su mogli potpisati svi korisnici i on im omogućava plaćanje obaveza na dvanaest rata, jer se kod nas računi ispostavljaju samo za šest meseci, koliko traje grejna sezona. Tužbe su prosto bile neminovnost kako ne bi ostali bez tih potraživanja – rekao je Jevtić i dodao da će uskoro početi podela prvih računa iz nove sezone.
On je pored apela korisnicima da plate svoje obaveze ponovio da su dugovanja u istom omeru i kod pravnih i kod fizičkih lica.

– Ukupna akumulirana dugovanja potrošača, koja su se godinama sakupljala, iznose skoro 3.000.000 KM. Posebno treba istaći činjenicu da nikako ne možemo da pređemo prag naplate potraživanja od 80 odsto, a mi sve svoje obaveze i ranije kredite i reprogramne naših dugovanja moramo uredno da plaćamo, što nam otežava poslovanje – navodi Jevtić.

On je rekao da je grejna sezona počela bez ikakvih problema.

– Svi remonti su urađeni na vreme tako da građani od prvog dana imaju uredno grejanje. Cene grejanja u novoj sezoni su kao i prethodnih, odnosno 2,70 KM za stambene i pet KM za poslovne prostore, za period od šest meseci, dok direktni korisnici gasa plaćaju jednu marku po utrošenom kubiku gasa – kaže Jevtić.

Oni koji su se odlučili za druge načine grejanja, ili žive u naseljima, odnosno zgradama gde ne postoji sistem centralnog grejanja odlučuju se uglavnom za drvo i ugalj. Tako su se mnogi već obezbedili sa dovoljnom količinom. Druga varijanta grejanja na čvrsto gorivo je ugalj koji obično prevoznici dovoze iz Banovića. Njegova cena varira zavisno od granulacije.

Momčilo Vukajlović kaže da za sezonu nabavlja oko šest tona uglja.

– Živimo u porodičnoj kući i ovo nam je najkvalitetniji i najpovoljniji način grejanja, jer bi potrošnja gasa i drva bila značajno veća. Cena tone uglja varira od 140 KM do 180 KM zavisno od veličine u kojoj se dovozi – kaže Vukajlović.

(Blic.rs)