Ovog vikenda Izložba gljiva u Banja Koviljači

Drugog oktobarskog vikenda Banja Koviljača će i ove godine biti mesto okupljanja gljivara u organizaciji lokalnog Gljivarskog društva “Ljubomir Vuksanović Barle”. Kako je saopšteno na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u prostorijama Turističke organizacije grada Loznice (TOGL), izložba će biti priređena u banjskom parku, program počinje od 10, a sama izložba traje od 11 do 18 časova.

Prema rečima direktorke TOGL Snežane Perić, Grad pruža veliku podršku Gljivarskom društvu “Ljubomir Vuksanović Barle” na koje su ‘’izuzetno ponosni’’.

Ovog vikenda Izložba gljiva u Banja Koviljači

– Izložba gljiva je sjajna manifestacija koja se održava 27. put, a saradnja sa ovim društvom traje cele godine i uvek imaju nainteresantniji štand na etno-bazarima u našem gradu, ali i van Loznice. Ovo je jedna od sigurno najboljih izložbi u zemlji, a mi kao TOGL se trudimo da taj dan bude nezaboravan i prepun različitih sadržaja – rekla je ona.

Dragica Zarić, predsednica Gljivarskog društva “Ljubomir Vuksanović Barle”, podsetila je da je ono osnovano pre skoro tri decenije posle četiri smrtna slučaja trovanja gljivama u ovom kraju, tada su ljudi, na čelu sa Ljubomirom Vuksanovićem, odlučili da osnuju ovo društvo isključivo da bi stanovništvo obrazovali o gljivama i od tada nije bilo smrtnih ishoda zbog trovanja pečurkama.

Ovog vikenda Izložba gljiva u Banja Koviljači
– Trudimo se da edukujemo ljude o gljivama, dostupni smo građanima za bilo kakva pitanja o gljivama. Bez pomoći Grada i TOGL ne bismo uspevali da radimo. Dobili smo prostorije od lokalne samouprave i osnovaćemo školicu gljivarstva za osnovce. Želja nam je da ovo društvo opstane i da ga preuzmu mladi. Inače, član smo Mikološkog saveza Srbije koje ima 27 udruženja, a mi smo najstarije. Gljive nisu samo hrana, nego i lek, kozmetika, mnogo toga – kazala je ona dok je gljivarka Snežana Ranković rekla da carstvo gljiva ima milion i po vrsta, i da je vreme da deo predmeta poznavanje prirode u školi bude posvećen gljivama.

Ovog vikenda Izložba gljiva u Banja Koviljači

Za izložbu se do sada javilo 14 gljivarskih društava, a gljive će u subotu biti sakupljane na terenu Tršića, Gučeva, Cera, Manastirskih šuma, Radaljske banje, Miškovca i, možda, Zajače. Ko želi u gljivarenje može doći u subotu, u osam sati ujutru, kod doma kulture u Banji Koviljači ići na teren sa vodičima. Potrebno je poneti korpe, jer gljive ne mogu da se stavljaju u kese, kaže Zarićka i podseća da će u nedelju biti ponovo spremljen čuveni gljivaš sa mesom i bez mesa, a predstaviće i posebno jelo, barletu od gljiva i povrća koje su ‘’smislili’’ pre tri godine. Očekuje se lepo vreme i dolazak velikog broja posetilaca na ovogodišnju izložbu gljiva.

Ovog vikenda Izložba gljiva u Banja Koviljači

(T.M.S za Lozničke Novosti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *