U sklopu realizacije akcije „Budi oprezan – oružje nije igračka“, policijski službenici Policijske uprave Zvorniksu danas,povodom predstojećih praznika, ispred osnovne škole „Sveti Sava“ u Zvorniku, realizovali preventivno – edukativne aktivnosti koje su imale za ciljda utiču na građane i upozoravaju na moguće posljedice nestručne i nezakonite upotrebe oružja, a posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Predstavnicima medija se ispred Policijske uprave Zvornik, obratio načelnik Sektora policije – Dražen Erkić, koji je naveo da je upotreba vatrenog oružja na proslavama opasna po društvo, izaziva uznemirenost kod građana, ugrožava javni red i mir, ali je i kažnjiva.

Članom 16. Zakona o javnom redu i miru Republike Srspke, propisano je da ko neovlašćeno upotrijebi oružje kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana.

U toku akcija „Budi oprezan - oružje nije igračka“, policija pozvala građane da daju doprinos u ovoj akciji

 

U proteklih jedanaest mjeseci na području Policijske uprave Zvornik, evidentirano je 16 krivičnih djela „Nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija“ i 4 krivična djela „Izazivanje opšte opasnosti“ usljed nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja.

Pored navedenih krivičnih djela evidentirano je i 6 narušavanja javnog reda i mira neovlaštenom upotrebom oružja i pirotehnike i 13 prekršaja iz oblasti oružja i municije.

Apelujemo na građane da veselje ne smije biti povod za upotrebu oružja, te da svaku nezakonitu upotrebu vatrenog oružja prijave nadležnoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatan broj „122“, koji može biti i anoniman.

Učinite svoje okruženje bezbjednim! Ne dozvolite da se radost pretvori u tugu!

Budi oprezan-oružje nije igračka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *