Maslačak (Taraxacum officinalis) se već u rano proljeće može naći iscvjetao po šumama, livadama, oko puteva i u vrtovima. Bere se tokom cijele vegetacije, a koristi protiv lisnih vašiju, grinja, jabukine lisne buve, zapetaste štitaste vaši.
Čaj od maslačka
Čaj od maslačka se priprema od 200 do 400 g samljevenog korijenja ili 400 do 600 g samljevenih svježih listova. Ova masa odstoji dva – tri časa potopljena u 10 l tople vode (temperatura ne smije da prijeđe 40 stepeni), procedi se i odmah koristi. Prvo prskanje je prilikom otvaranja pupoljaka, a drugo (ukoliko ima štetočina) odmah poslije cvjetanja i još jednom, kroz 10 do 15 dana.
Fermentisani ekstrakt maslačka
Fermentisani ekstrakt maslačka se priprema tako što se dva kg svježeg lista i cvijeta ili 200 g suvog maslačka potopi u 10 l vode i ostavi da odstoji 24 časa, pa se procijedi. Nerazređeni ekstrakt (čist ili uz dodatak ekstrakta koprive i rastavića) koristi se za đubrenje zemljišta u cilju povećanja otpornosti biljaka, što posebno prija paradajzu.