Uštipci od tikvica i sira pravo jelo za tople dane

Kad vam zatreba ideja za brzu, finu grickalicu, prilog ili obrok gotov za čas, sjetite su da je sve što vam treba dvije tikvice, malo krem sira, brašno i jaje.
Kombinovanjem ovih svakodnevnih sastojaka dobićete pravo malo čudo koje će obožavati čak i mrzitelji povrća.
Ako naribate tikvice i dodate im navedeno, pa smjesu ispržite u ulju, dobićete slasne uštipke od tikvica. Zaista nije teško, lako je kao napraviti uštipke. Ma i lakše!
Izbjegavate li prženo, ispecite ih u pećnici na 200 stepeni, poredane po limu obloženom papirom za pečenje.
Sastojci
150 g brašna
120 g krem sira
50 g parmezana
50 ml vode
2 tikvice
1 jaje
prstohvat praška za pecivo
so, biber
ulje za prženje
Priprema:
Naribajte tikvice, lagano ih posolite pa ih ostavite ih 15-ak minuta da puste vodu.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, krem sir, sir, vodu i jaje. Začinite solju i biberom, promiješajte pa u smjesu ubacite ocijeđene tikvice i promiješajte.
Zagrijte ulje za prženje. Pomoću kašičice grabite tijesto i spuštajte ga u vrelo ulje. Ako prebrzo hvataju boju, smanjite temperaturu. Pržite uštipke dok s obje strane ne postanu zlatno-smeđi pa ih vadite na kuhinjski papir.
Poslužite uz umak od grčkog jogurta pomiješanog sa sjeckanim začinskim biljem, koricom limuna i ribanim bijelim lukom, prenosi Slobodna Dalmacija.