Proslavljena slava stare zvorničke crkve Ivanjdan: Liturgiju služio mitropolit Fotije

Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u zvorničkoj crkvi Rođenja svetog Jovana Preteče, koja je proslavila crkvenu slavu Ivanjdan.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji i slavi crkve prisustvovao je i mitropolit Petar iz Bitolja, te veliki broj vjernika i sveštenika. Mitropolit Fotije uručio je gradonačelniku Zvornika Bojanu Ivanoviću visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog Save drugog stepena, zbog aktivnog učešća u crkvenom životu na porstoru Eparhije zovrničko-tuzlanske, a posebno grada Zvornika.

Proslavljena slava stare zvorničke crkve Ivanjdan: Liturgiju služio mitropolit Fotije

Mitropolit Fotije je u prigodnoj besjedi podsjetio da je crkva Rođenja svetog Jovana Preteče proslavila ove godine 200 godina postojanja i da je na obilježavanju ove godišnjice svetu arhijerejsku liturgiju služio njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Mitropolit Fotije je rekao da je eparhija zvorniko-tuzlasnka bila staro sjedište Mitropolije zvorničko-srebreničke.

Ističući da je to bio period prije formiranja zvorničko-tuzlanske eparhije, mitropolit Fotije je rekao da je praktično od 13 vijeka ovdje postojala Mitropolija, sve do 1920. godine kada je u Sremskim Karlovcima Sabor pokrajinskih crkava uspostvio Patrijaršiju i ponovo crkveno-administrativno ujedinio pravoslavne Srbe u jednu crkvenu cjelinu.

Proslavljena slava stare zvorničke crkve Ivanjdan: Liturgiju služio mitropolit Fotije

„Sada postoji potreba da zvorničko-tuzlasnka eparhija ponovo dobije ono dostojanstvo koje je bilo na tom prostoru i da uz molivu Bogu tako bude“, rekao je miropolit Fotije i dodao da je prvi korak učinjen da su mnogi episkopi na Saboru dobili titule i mitropolita.

On je istakao da će prvo mitropolije dobiti oni prostori koji su imali istorijsko nasleđe, od kojih je jedna i Eparhija zovrniko-tuzlanska.

Mitopolit Fotije je rekao da se raduje što praznujemo rođenje Svetog Jovana Krstitelja, podsjećajući na njegovo jevanđeljsko djelo, jer je sveti Jovan posljednji prorok Starog zavjeta i prvi prorok Novog zavjeta koji je nagovijestio dolazak spasitelja.

Ističući da je sveti Jovan Krstitelj na rijeci Jordan krstio Isusa Hrista, prepoznavši ga duhom svetim, mitropolit Fotije je rekao da sveti Jovan uvijek bio učitelj pokajanja i učitelj smirenja i da je kao nebeski čovjek čitav život proveo u pustinji.

Proslavljena slava stare zvorničke crkve Ivanjdan: Liturgiju služio mitropolit Fotije

Lomljenju slavskog kolača prethodila je litija oko hrama Svetog Jovana krstitelja Preteče.

(Info Birač)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *