Radovi na zvorničkoj bolnici mogli bi biti završeni do kraja ove godine, planirani datum završetka radova bio prije dvije godine

Ugovor o izgradnji novog bloka bolnice u Zvorniku te adaptaciji postojećeg bloka, kao i opremanju ove ustanove potpisan je sredinom juna 2020. godine, a rok za završetak radova je bio 20 mjeseci za novi blok i 11 za adaptaciju postojećeg. Ipak i dvije godine nakon predviđenog roka radovi nisu okončani, a dva puta su pomjerani rokovi za njen završetak. U međuvremenu, cijena radova je povećana sa 29 miliona maraka na 36.000.000 KM.

Direktor ove zdrvastvene ustanove Ivan Popović kaže da je dosad završeno skoro 95 odsto građevinskih radova na novom bloku te ističe niz problema koji su ih pratili tokom radova.

– Građevinski radovi, potom vrijeme virusa korone kao i poremećaji na tržištu uticali su na to da se rokovi za završetak pomjere. U novom bloku bolnice ostalo je da se uradi dio podova, plafona i fasade, sanirtarije, lifotvi, unutršanja vrata i sitni elektro-radovi. Očekivanja su da se sve to završi u narednih nekoliko mjeseci. To ne zavisi od nas nego od izvođača i stoga ne mogu tvrditi da li će to biti za dva ili četiri mjeseca. Uostalom Republička direkcija za obnovu i izgradnju daje odobrenja i za produženje radova i vrši nadzor nad kompletnim projektom i kvalitetom radova – objašnjava Popović.

Radovi na zvorničkoj bolnici mogli bi biti završeni do kraja ove godine, planirani datum završetka radova bio prije dvije godine

Što se tiče adaptacije postojećeg objekta, još uvijek nije završeno ono najvažnije, a to su operacione sale. Trenutno su u funkciji dvije, a prema riječima direktora potrebne su tri operacione sale kako bi pacijentima bila pružena adekvatna usluga. Zašto sale nisu završene, da li će neko odgovarati za malo kašnjenje od dvije godine ili makar se ,,zacrveniti“ što pacijenti još uvijek nemaju adekvatne uslove i pored uloženih 36 miliona maraka ostaje da se vidi.

Direktor Popović je istakao da je nekoliko faktora koji su uticali na kašnjenje radova.

– Koliko god to nekome smiješno zvučalo dešavanja u Ukrajini su poremetila tokove tržišta te su dobavljači pomjerili rokove za opremu pomjerili za čak osam mjeseci. Cijene materijala su na tržištu značajno povećane. Stoga je izvođač tražio da se amortizuje. Zakon je u tim situacijama jasan, ako je poskupljenje do 10 odsto, to ide na teret izvođača radova. Ukoliko je više od toga može se izvođač obratiti investitoru za povećanje cijena do 20 odsto vrijednosti radova. I mi i izvođači radova smo angažovali konsultante te su nadležni nakon svega procijenili da se cijena uveća za navedeni iznos. Tada je bilo planirano da radovi u novom bloku koštaju 2.000 KM, a svjedoci smo da je sada cijena po kvadratu 2.500 KM, koliko će sada i kod nas koštati kvadrat novog bloka bolnice – navodi Popović.

U novom bloku neće biti nikakvih novih usluga jer je on predviđen za proširenje pojedinih odjeljenja. To znači da su poreski obveznici izdvojili 36 miliona maraka za izgradnju objekta u kome neće biti novih operacionih ili angio sala, već za dogradnju stacionara i zamjenu opreme.

Prvi čovjek JZU Bolnica Zvornik, Ivan Popović je istakao da je 90 odsto opreme već dopremljeno u ovu ustanovu.

– Većina opreme je zapravo za stari objekat, a najvažniji su CT aparat i mangetna rezonanca, čije je vrijednost bila 3,5 miliona maraka. Ostalo je da se isporučii oprema za operacione sale, hiruški instrumentarij, kreveti – kaže Popović.

U zvorničkoj bolnici radi 80 ljekara, a njih 30 radi po ugovoru o djelu. Pored ljekara iz Banjaluke, Beograda koji u ovu ustanovu dolaze jednom, ili tri puta mjesečno, radi i dosta doktora koji su otišli u penziju, a koji rade po ugovoru o djelu.

(Info Birač)

1 thought on “Radovi na zvorničkoj bolnici mogli bi biti završeni do kraja ove godine, planirani datum završetka radova bio prije dvije godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *