Izuzetno teška situacija zadesila je građane naše zemlje na području Republike Srpske koji su smješteni u karantin u jednoj prostoriji osnovne škole u Bijeljini. Duško Tomić, advokat nekoliko njih koji su primorani na boravak u ovim uslovima, ističe da su nadležni RS-a prekršili njihova brojna prava.

20200502_135508
Stanislav Vlačić koji je već osmi dan smješten u karantinu u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” kazao nam je kako se nada da će uskoro stići rezultati njegovog testa na koronavirus te da će biti pušten kući.

“Svi zajedno smo u sportskoj sali, ukupno 25 osoba u jednom prostoru. Imamo dva WC-a, jedan muški i jedan ženski. Ako je ovdje neko zaražen ili dođe zaražen, onda smo svi zaraženi. Nas nekoliko jučer su testirali, trebali su danas stići rezultati nakon čega bismo trebali nastaviti s mjerom izolacije u našim domovima”, kazao nam je Vlačić.

Jedan od smještenih u školskoj sali u Bijeljini od danas je navodno započeo i štrajk glađu, što je potvrdio i njegov advokat Dušan Tomić.

Naime, Tomić ističe kako su protiv njegovih pet klijenata prekršena prava iz Evropske konvencija o ljudskim pravima, Ustava BiH i Ustava RS-a, Zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama u RS-u, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u RS-u, kao i Zakona o općem pravnom postupku RS-a.

Tomić kaže kako su posebno pogaženi međunarodni standardi o ponašanjima vlasti prema običnom građaninu.

“Zaključak premijera RS-a, u ulozi komadanta Kriznog štaba, temelji se na zloupotrebi prava, jer Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ne daje pravo nikome da stavlja u karantin nikoga zbog sumnje, te bez pouzdanog podatka da su te osobe bile u kontaktu sa zaraženim osobama. FBiH je ukinula karantine da ne bi, prema tužbama ljudi iz nezakonitog karantina, morala plaćati silne materijalne odštete”, naglašava Tomić.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u RS-u, karantin je nužna mjera ograničavanja kretanja zdravih osoba koje su bile u kontaktu sa oboljlima. Stoga, advokat Tomić ističe da su rješenja o karantinu u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bijeljini krajnje paušalna, neustavna i nezakonita.

“Moji klijenti nisu bili u kontaktu sa zaraženima i nemaju nikakve simptome korone, pa nisu smjeli biti ubačeni među tolike ljude, da žive 14 dana u uslovima sličnim ratnim logorima”, zaključio je Tomić.
(Klix)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *