Afganistanac uhapšen na djelu: Krijumčario migrante preko rijeke Drine

0

Radeći na sprečavanju nezakonitih prelazaka državne granice, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su angažirani kao ispomoć GPBiH u nadzoru granice, 29. augusta 2020. godine, na području Zvornika spriječili su krijumčarenje deset osoba afroazijskog porijekla iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o pet muškaraca, četiri žene i jednoj bebi.

Ilegalni migranti krijumčareni su čamcem, preko rijeke Drine, a krijumčario ih je državljanin Afganistana, koji je upravljao čamcem. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima izjavili su da dolaze iz Afganistana.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje osoba“, državljanin Afganistana je lišen slobode te uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat tužiocu Tužilaštva BiH. O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji će nastaviti daljnji rad nad migrantima.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici Jedinice granične policije Gradiška, 30. augusta 2020., lišili su slobode V.D. (1970.), državljanina BiH i Republike Slovenije. Graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Prnjavoru zbog krivičnog djela „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška i predat službenicima Sudske policije Banja Luka.

Istoga dana, prilikom izlaska iz naše zemlje na prijelazu Šepak lišena je slobode M.Ž. (1978.). Utvrđeno je da je za ovom državljankom Republike Srbije Policijska uprava Zvornik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisala potragu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Službenici JGP Zvornik, M.Ž. predali su službenicima PU Zvornik.

Službenici JGP Trebinje, 30. augusta 2020., lišili su slobode I.D. (1986.) jer je ustanovljeno da je za njim Policijska uprava Gračanica raspisala potragu zbog krivičnog djela „oštećenje tuđe stvari“. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Zupci i predat službenicima PU Gračanica.

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...