Akcija čišćenja, košenja i uređenja Memorijalnog centra Gornja Kalesija u kojem je ukopano više od 800 ubijenih Bošnjaka u Zvorniku (FOTO)

U Memorijalnom centru Gornja Kalesija  danas je u okviru priprema za 26. po redu kolektivnu dženaza Udruženje „Sinovi Podrinja“ sa Mrežom mladih IZ Zvornik organizovana akcija čišćenja Memorijalnog centra. Uz odziv oko 50.ak članova Udruženja „Sinovi Podrinja“ akcija je danas realizovana bez većih poteškoća, mladima su u ovoj akciji pomogli i nešto stariji koji su željeli dati svoj doprinos da MC bude uređen za predstojeću kolektivnu dženazu. Ranijih godina akciju čišćenja uglavnom su realizovali sinovi i potomci ubijenih iz Zvornika uz asistenciju Udruženja porodica zarobljenih i nestalih.

s

U okviru istog obavljeno je košenje trave i korova, obavljeno je i čišćenje (pranje) nišana i sve što je neophodno kako bi se uredio šehitluk pred centralni skup obilježavanja 32. godišnjice obilježavanja zločina nad Bošnjacima sa područja Zvornika.

U navedenu akciju uključila se i  Humanitarna organizacija „Help Others“ Salzburg (Pomozi drugima) te za sve učesnike obezbjedila hranu i osvježenje u vidu sokova i vode, i uzeli aktivno učešće u košenju trave i pranju nišana.

s

Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da svima koji su danas uzeli svoje učešće ukabuli i upiše u dobra djela, a našim šehidima podari lijepi dženet i sve nas zajedno okupi u istom. Poručeno je iz HO „Help Others“ – Salzburg (Pomozi drugima) Austrija – Bosna i Hercegovina.

s

U Memorijalnom centru Gornja Kalesija prije više od dvadeset i pet godina počelo je ukopavanje ubijenih Bošnjaka Zvornika, a u ovom memorijalnom kompleksu konačni smiraj pronašlo je skoro 800 nevino ubijenih Bošnjaka uglavnom iz Zvornika i na području Zvornika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *