Akcija SIPA-e kodnog naziva “BLACK TIE 2” realizovana uz podršku OSA BiH, FBI, DEA i Europol

Aktivnosti lišenja slobode i pretresa vrše se na više desetina lokacija na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela.

U aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

Sa postupajućim tužiocem i stručnim osobljem Tužilaštva BiH u realizaciji aktivnosti sudjeluju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH, a podršku na terenu pružaju policija MUP-a ZDK i MUP-a HNK, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH,

Prema informacijama u medijima danas su uhapšena lica koja obnašaju važne funkcije i predstavljaju se za ugledne poslovne ljude u BiH.

Jedna od osoba koja je obuhvaćena današnjom velikom akcijom MUP-A Kantona Sarajevo je i šef Specijalne policijske jedinice FUP Mustafa Selmanović. Selmanović je u pratnji policijskih službenika ušao u haustor zgrade u Gabelinoj ulici u Sarajevu, piše Klix.

Nedugo nakon toga iz zgrade su izašli i policijski inspektori s dokaznim materijalom, a potom i Selmanović kojeg je policija odvela.

Kako se saznaje, mete današnje akcije su više osoba koje su naovodno povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Akcija se provodi u sarajevskom naselju Mejtaš u Gabelinoj ulici i Ulici Avde Sumbula, u naselju Breka, kao i na još nekoliko lokacija u gradu. Na terenu su pripadnici MUP KS sa dugim cijevima, kao i policijske “marice”.

U jutrošnjoj akciji SIPA u Zenici prilikom pretresa Kantonalne bolnice Zenica na saslušanje je priveden i direktor ove ustanove Tarik Zulović, javljaju federalni mediji.

Pripadnici SIPA jutros su u zeničkoj bolnici pretresali kancelarije koje koristi direktor i zaposlenica menadžmenta bolnice Aida Halać, inače i vijećnica u Gradskom vijeću Zenica (BHI- Kasumović Fuad) kojoj je SIPA uz asistenciju MUP-a ZDK pretresla i teretanu koja je u njenom vlasništvu, piše “Klix”.

Halać i Zulović bi trebali biti privedeni na saslušanje u službene prostorije SIPA, a za sada nije poznato u kojem svojstvu i zbog čega su obuhvaćeni ovom akcijom.

Priveden je nakon izdavanja naloga Tužilaštva i Vahidin Munjić, v.d. direktor FUP-a.

Među uhapšenima su i specijalci FUP-a koji su u Sarajevu prije osam godina čuvali Edina Gačanina Tita. To su specijalci Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić.

Uhapšeni su i bivši pripadnici FUP-a, koji su također čuvali Gačanina u Sarajevu Ibro Miladin i Dražen Čobović. Bit će uhapšeno još najmanje pet osoba.

Akcija u Mostaru i Zenici
Uhapšeno je nekoliko osoba u Mostaru i Zenici, gdje pretresi i dalje traju. Specijalci Munjić, Memija i Selmanović idu u MUP KS, a ostali u SIPA-u.

U Sarajevu je uhapšen i Gordan Memija direktor privatne firme.

– Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol – rečeno je iz Tužilaštva BiH.

U akciji SIPA “Black Tie 2” po nalogu Tužilaštva BiH danas su privedene ukupno 22 osobe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *