Rezultati praćenja raka pluća tokom devet godina priredili su “iznenađenje” i “zaprepaštenje” naučnom timu koji je dobio uvid u silnu snagu protiv koje se bori.
Zaključili su da je potrebno više se usredotočiti na prevenciju, s malo vjerovatnim “univerzalnim” lijekom u skorije vrijeme.

Iz britanskog Cancer Researcha kažu da je rano otkrivanje raka od vitalne važnosti.

Studija pod nazivom TracerX pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i šta uzrokuje njegovo širenje.

Karcinomi se mijenjaju i razvijaju tokom vremena – nisu fiksni i nepromjenjivi. Mogu postati agresivniji: bolji u izbjegavanju imunološkog sistema i sposobniji se širiti po tijelu.

Tumor počinje kao jedna, oštećena ćelija, ali postaje mješavina miliona ćelija koje su sve mutirale na pomalo različite načine.

TracerX je pratio tu raznolikost i kako se ona mijenja tokom vremena kod pacijenata s rakom pluća.

– To nikada prije nije učinjeno u o ovoj mjeri – rekao je profesor Charles Swanton s Instituta Francis Crick i Univerzitetskog koledža u Londonu.

Više od 400 ljudi, liječenih u 13 bolnica u Velikoj Britaniji, imalo je biopsiju različitih dijelova raka pluća kako je bolest napredovala.

– Iznenadilo me koliko tumori mogu biti prilagodljivi. Ne želim zvučati previše depresivno u vezi ovoga, ali mislim – s obzirom na gotovo beskonačne mogućnosti u kojima tumor može evoluirati, i vrlo veliki broj ćelija u kasnom stadiju tumora, što bi moglo biti nekoliko stotina milijardi ćelija – da je postizanje izlječenja kod svih pacijenata u kasnom stadiju bolesti težak zadatak – kazao je profesor Swanton za BBC.

Dodao je “kako se neće moći stvoriti univerzalni lijekovi”.

Ako želimo ostvariti najveći efekat, moramo se usredsrediti na prevenciju, rano otkrivanje i rano otkrivanje recidiva.

Pretilost, pušenje, alkohol i loša prehrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upala u tijelu takođe se smatra načinom prevencije raka.

Upala je vjerovatno objašnjenje zašto onečišćenje vazduha uzrokuje rak pluća i upalne bolesti crijeva koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *