„April – mjesec čistoće“ – nastavljene aktivnosti u školama i vrtiću (FOTO)

Aktivnosti u školama i dječijim vrtićima nastavljene su i tokom prethodnih dana, a Komunalna policija grada Zvornika i Odsjek za upravljanje razvojem održali su niz predavanja s ciljem buđenja ekološke svijesti kod djece. Prema riječima Snežane Sandić, komunalne policajke, poseban akcenat stavljen je na pravilno odlaganje otpada i reciklažu, koja je bitna za očuvanje životne sredine. Prezentacije se sastoje iz teorijskog dijela, animiranih filmova i igrica o reciklaži, te muzičke numere i plesne koreografije.

„Upoznali smo najmlađe o osnovnim odredbama Odluke o komunalnom redu nad kojom nadzor vrši Komunalna policija. Posebno smo govorili o radnjama, koje su ovom Odlukom zabranjene. Pričali smo o zelenim površinama i njihovoj zaštiti. Deca su ozbiljno shvatila ovu važnu temu, postavljali su pitanja, diskutovali, čak su i prijavljivali nesavesne građane. I na kraju, deca su se posebno radovala slatkišima, koje je Grad Zvornik obezbedio za sve mališane,“ rekla je Snežana Sandić.

U svim objektima dječijeg vrtića „Naša radost“ smjenjivale su se aktivnosti ozelenjavanja i sadnje biljaka, do edukativnih radionica i predavanja Komunalne policije.

„Uključivanje naših malenih drugara iz vrtića u ekološke aktivnosti izuzetno je važno iz više razloga. Prvo, to im pruža priliku da nauče o značaju čuvanja našeg okoliša i kako mogu dati svoj doprinos. Takođe, aktivnosti poput sadnje biljaka, recikliranja i čišćenja okoline podstiču razvoj odgovornosti, empatije i timskog rada. Kroz ove aktivnosti, mališani stvaraju svijest o svojoj ulozi u očuvanju planete za buduće generacije, što je dragocjeno naslijeđe koje će nositi kroz život,“ istakla je Maja Soro, direktorica vrtića „Naša radost“.

U dosadašnjim aktivnostima učestvovalo je 400 mališana, od ukupno 630 djece dječijeg vrtića „Naša radost“ smještenih u četiri objekta.

Kampanja „April – mjesec čistoće“ tradicionalno se realizuje u Zvorniku i u njoj učestvuju gradske službe i odjeljenja, javna preduzeća, institucije, kompanije, udruženja, učenici, nastavnici, građani. Do sada su organizovana pošumljavanja, čišćenje i ozelenjavanje školskih dvorišta, uređenje Jerinine staze strasti, oslikavanje murala na uličnim zidovima, uređenje na gradskoj plaži te uklanjanje divljih deponija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *