Aprilski snijeg stigao u dijelove Podrinja: Narodno vjerovanje otkriva šta nas čeka

Jutros je stanovnike pojedinih dijelova Zvornika iznenadio prizor koji su mogli da vide nakon buđenja. Bez obzira što je kalendarski proljeće već došlo, u dijelovima Podrinja i Zvornika je zavejao aprilski snijeg.

Ono na što su meteorolozi upozoravali, dogodilo se. Nakon Slovenije, Vojvodine i Hrvatske, snijeg je stigao i u BiH, a nekim opštinama se već formirao snježni pokrivač. Uz aprilski snijeg je stigao i sjeverni vjetar i naglo je zahladilo.

Nakon ljetnih teperatura koje su dostizale i do 29 stepeni, jutros temperatura vazduha u Zvorniku iznosi oko 3 stepena Celzijusa. Snijeg je zabijelo u dijelovima Zvornika sa višom nadmorskom visinom kao što su Snagovo, Liplje, Kamenica… dok je u nižim dijelovima jutros bilo susnježice, ali bez formiranja bijelog pokrivača.

Aprilski snijeg stigao u dijelove Podrinja: Narodno vjerovanje otkriva šta nas čeka

Hladnoća koja je ekspresno stigla nakon jučerašnjih ljetnjih temperatura, zbog koje se mnogi žale na glavobolju, dok se voćari, doslovno, hvataju za glavu. U nekim voćnjacima breskve već imaju plod, ali je veliko pitanje da li će ti plodovi preživjeti snijeg i hladnoću.

Aprilski snijeg stigao u dijelove Podrinja: Narodno vjerovanje otkriva šta nas čeka
FOTO: Tuzla

Šta znači kada padne sneg u aprilu

Po vjerovanju, nagli vremenski preokret je opomena prirode da ljudi pripaze na svoje ponašanje, ali i da razriješe dileme koje su ih dugo mučile.

Iako, po statistici, svake pete godine povremeno provejavaju pahulje u četvrtom kalendarskom mjesecu, one su uglavnom prolaznog karaktera, ali opominju da Baba Martin „rep“ umije da se protegne duže nego što smo se nadali.

Po narodnom vjerovanju, riječ je o „Babinim hukama“ koje traju od kraja marta do čak polovine aprila. Tad se može desiti da mimo reda zapušu hladni vjetrovi i napada susnježica. Tu je i ”Goveđa zima” koja nastaje u drugoj polovini aprila.

s

Kako je proljeće oličenje novog buđenja prirode, ponovnog rađanja i postizanja harmonije, ako do toga ne dođe priroda nas opominje da pripazimo na ponašanje i počnemo da živimo u skladu kako sa prirodom, tako i jedni sa drugima, ali i sami sa sobom.

A evo i kakva nas to godina, po narodnom vjerovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:

– Ako je april lijep biće ružan maj.

– Ako je april vlažan, onda je valjan.

– Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja.

– April u kiši, maj u cvijetu.

– Mokar april, suv jun. Suv april, mokar juni.

– Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu.

– Posle aprilske grmljavine više mraza nema.

– Što je april tiši i ljepši, to je maj ljući i bjesniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *