BAJRAMSKA PORUKA I ČESTITKA GLAVNOG IMAMA ZVORNIČKOG MEDŽLISA HAFIZA IZET ef.SALKANOVIĆA

BAJRAMSKA PORUKA I ČESTITKA GLAVNOG IMAMA MIZ ZVORNIK

30.ramazan  1445 G.H.

09.april 2024. godine

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Poštovana braćo i cijenjene sestre…

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Zahvaljujemo Mu na mnogobrojnim blagodatima, koje ne možemo ni nabrojati, a posebno Mu se zahvaljujemo na blagodati vjere-islama!

Salavat i selam neka su na našeg Poslanika s.a.w.s., našeg uzora u svemu. Mir i spas neka su na njega, njegovu časnu porodicu i njegove ashabe.

U utorak, 09.aprila 2024.godine, sa akšam-namazom završava mubarek mjesec Ramazan. Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH, 1.ševval 1445 godine po hidžri, odnosno prvi dan Ramazanskog bajrama je u srijedu,  10 .aprila 2024.godine.

Ispraćamo i posljednji dan ramazana,mjeseca posta, a dočekujemo Bajram. Postači se raduju nagradi nagradi Gospodara, a oni drugi, kajući se, iščekuju sljedeći Ramazan u nadi da će ga dočekati.

Ispraćamo Ramazan, a dočekujemo bajram- Dan velike radosti za postače, ali ostat će žal za iftarom, za ramazanom, za intimom prediftarske dove, za obraćanje svome Gospodaru

Prvog dana Bajrama dozvoljava nam se hrana, piće i ostale blagodati, a zabranjuje post. To je dan kada Allah Mudri dozvoljava što je u ramazanu bio zabranio, a zabranjuje ono što je bilo naređeno. Već na sabah, prvi dan Bajrama, nestat će sav napor, trud i bol zbog odricanja a ostat će nagrada koja nas čeka kod Uzvišenog Allaha i nevjerovatan osjećaj da smo u zadovoljstvu Njegovu uspjeli ispostiti sve dane ramazana.

Mi svoje bajrame trebamo provoditi onako kako nas je Muhammed a.s. poučio. On bi se ujutro okupao, namirisao i obukao najljepšu odjeću koju je imao. Prije izlaska iz kuće pojeo bi neparan broj hurmi. Na musallu bi otišao pješke učeći tekbire a vraćao se drugim pitem kući; u danima Bajrama dijelio bi dosta sadake.

Bajram je blagdan nagrade i porodice, blagdan djece i zajednice, blagdan prijatelja, rodbine i komšija. To je dan kada nas naša djeca ljube u ruku, a mi njih u čelo i kada taj postupak posebno smekša i otvori srca, probudi milost i otvori ruku za darivanje onih koji su pod našom zaštitom.

Bajramske dane provedimo onako kako nam, kao muslimanima i dolikuje, u duhu naše vjere i tradicije!

Drugi dan Bajrama, posjetimo mezaristane naših najmilijih i organizirano iziđimo na obilježavanje Dana šehida. Poklonimo makar malo vremena onima čija je hrabrost i žrtva zalog našoj slobodi.

Samo narodi koji sebe poštuju, koji pamte i iz svoje historije uče, imaju budućnost!

Bajram-namaz na području MIZ Zvornik će se klanjati na 39 mjesta. Vrijeme klanjanja bajram-namaza  je u 06:49, a sabah-namaz u našim džamijama će se klanjatu u 05:30 minuta.

Drugi dan bajrama je Dan šehida. Ne zaboravimo one koji su svoje živote dali za našu vjeru, domovinu i slobodu koju uživamo. Posjetimo naše šehitluke, kako bismo pouku uzeli, i sačuvali njih od zaborava, a naša sjećanja osvježili!

Naravno, kao muslimanima i sljedbenicima ummeta Muhammeda a.s. naša radost ovog Ramazana ne može biti potpuna, kada znamo da jedan dio ovog ummeta, jedan dio nas, krvari. Moramo se sjetiti naše braće i sestara širom svijeta koji dočekuju bajram u teškoj situaciji, a posebno naše braće i sestara u Plaestini. U ovim blagoslovljenim danima Uzvišenom Allahu upućujemo dovu da olakša njihovo stanje, i da nam svima bude na pomoći.

Svim muslimanima širom svijeta, a posebno džematlijama sa područja našeg Medžlisa, općine Sapna i Grada Zvornika, u Domovini i Dijaspori, u ime MIZ Zvornik i u  svoje lično ime želim hairli i berićetne mubarek bajramske dane. Molim Uzvišenog Allaha da svima koji su Ramazan proveli u ibadetu, ibadete ukabuli i podari obećanu nagradu, te da nam svima vjeru osnaži kako bi se sa iskušenjima i životnim izazovima uspiješno nosili.

Neka i ovaj Bajram donese radost u naše domove, osmjeh na naša lica i veselje u našim srcima!

Bajram šerif mubarek olsun!!!

Glavni imam MIZ Zvornik

Hfz. Izet ef. Salkanović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *