Kurs šivenja za žene u Zvorniku krenuo je početkom mjeseca septembra.

Besplatan kurs šivenja za žene u Zvorniku
Prostorije zgrade Medžlisa IZ Zvornik

Kao odgovor na veliko interesovanje i potrebu žena u Zvorniku za kursom šivenja, MFS-Emmaus je krenuo u organizaciju istog. Naime, osam nezaposlenih žena dobilo je priliku da ovlada vještinama šivenja.

Kurs je organizovan u saradnji sa Asocijacijom žena MIZ Zvornik s ciljem da doprinese samostalnosti i jačanju žena povratnica. Kurs je za sve polaznice besplatan, a već je  uspješno završen i prvi mjesec kursa šivenja.

Obuka u trajanju od 3 mjeseca, osposobit će ovu grupu žena za šivenje, kako bi mogle samostalno svojim radom obezbijediti sebi i porodici bolji i ljepši život.

Besplatan kurs šivenja za žene u Zvorniku
Emina Gogić i Aida Šahbegović savladavaju vještine šivenja




Kordinator MFS Emmaus za Zvornik Elma Mustajbašić je o ovom programu rekla:

Jedna u nizu aktivnosti MFS Emmaus u Zvorniku. Ova ima za cilj jačanje samostalnosti žene na tržištu rada i osposobljavanje žena za samostalan rad, ali i rad u pogonima tekstilne industrije. Vjerujem da će ovo pružiti uslove za olakšanje u životu ovim mladim ženama koje pohađaju ovaj kurs. Izjavila je Mustajbašić

Instruktor kursa  je Senija Karić i zadovoljna je uslovima i polaznicama kursa:

Besplatan kurs šivenja za žene u Zvorniku
Instruktorica Karić objašnjava polaznicama Memić i Mehmedović

Žene su jako zainteresirane, tako da smo za kratak period savladali mnogo toga od kako rukovati šivaćom mašinom i otklonit sitne kvarove. Krenuli smo i sa ravnim šavovima i to smo sve bez problema savladali.

Vjerujem da će sve ove mlade žene, koje ovako lahko savlađuju vještine šivanja, vrlo brzo pronaći sebi posao ili započeti vlastitu djelatnost. Sve ovo tvrdim jer su polaznice jako zainteresirane i radimo u jednoj jako prijatnoj atmosferi koja olakšava i njima a imeni. Rekla je instruktorica Senija Karić.

Polaznica kursa Fatima Mehmedović je o samom kursu i svom prisustvu rekla:

Besplatan kurs šivenja za žene u Zvorniku
Fatima Mehmedović na času

Sve je super, dosta sam naučila, sve nam odgovara i učenje i druženje jer je i majstorica dosta slična nama i lakše nam je da savladamo vještine šivenja u ovako prijatnoj atmosferi.

Nadam se da ću još dosta toga naučiti što će omogućiti da se lakše zaposlim negdje u tvornici ili da samostalno koristim svoje vještine za šivanje odjeće i haljina kako bih pokrenula vlastitiu djelatnost. Rekla je Mehemdović.

MFS Emmaus dosta pažnje posvećuje položaju žene u društvu i svojim konkretnim programima pomaže da žene imaju što bolji položaj.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *