Bh.graničari pronašli ukradenu djevojčicu iz Njemačke koja ima pet godina

Prilikom kontrole robe i putnika redovne autobuske linije na graničnom prijalazu Brod otkrivena je i identifikovana žrtva međunarodne trgovine ljudima.

Identifikovana žrtva je petogodišnja djevojčica koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a žrtva je u skladu sa pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću.

Žrtvi je dodjeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom.

Djevojčica se nalazi u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije, te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Wiesbaden, Njemačka, a poduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci.

Aktivnosti je koordinirao tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *