Predsjedavajući Savjeta ministra Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara donesena odluka da BiH 1. juna otvara granice bez ograničenja prema susjednim zemljama.

“Pitanje otvaranja granica BiH i preferencijalnog tretmana domaće robe je nešto što smo morali završiti do 1. juna”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

Odluka o ulasku stranaca odnosi se samo na građani Srbije, Crne Gore i Hrvatske dok ostali strani državljani samo po određenim uslovima mogu da uđu u BiH kako je to definisano protekle sedmice.

“Na prošloj sjednici donijeli smo odluku da se omogući ulazak poslovnim ljudima u BiH i najavili da ćemo prema susjedima otvoriti granicu od 1. juna. Granica će biti otvorena bez ograničenja za susjedne zemlje – Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku”, naglasio je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara je napomenuo da susjedne zemlje nisu bile blagonaklone za građane BiH kojima je za sada omogućen ulazak samo u Srbiju.

On je naveo da na današnjoj sjednici nije bilo riječi o Budžetu i sredstvima za organizovanje izbora, te da očekuje da će Prijedlog budžeta za 2020. godinu biti ubrzo na dnevnom redu, gdje će biti predviđena i stavka o sredstvima za održavanje lokalnih izbora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *