Biserno cvijeće djelo vrijednih ruku Zvorničanki
Cvijet od perlica

Amela Hasanović iz mjesta Križevići ima jako zanimljiv hobi, a to je pravljenje cvijeća od perlica, to vam u praksi, kada je rad gotov, izgleda kao cvijet koji je sastavljen od hiljadu malih bisera.

U razgovoru sa portalom zvornicki.ba Amela otkriva kako je došla do ovog zanimljivog hobija koji već polahko ima naznaka da preraste u ozbiljan posao.

Na ideju pravljenja cvijeća od perlica sam došla sasvim slučajno, veliki sam ljubitelj svh vrsta cvijeća, pa sam tako i na društvenim mrežama koristila priliku da pogledam fotografije sa cvijećem i uživam u tome kada god sam imala dovoljno slobodnog vremena. Jednog dana sam se tako pridružila grupi na facebooku pod nazivom Francuska tehnika pravljenja cvijeća od perlica i naprost se zaljubila u takvu mogućnost da sam stvaram sebi cvijetove onako kako to poželim i zamislim.

Odmah sam počela sa nabavkom potrebnih materijala za izradu prvog cvijeta, pošto sam uzela nešto više materijala od potrebnog, uradila sam dva cvijeta, jedan sam poklonila prijateljici. Na ova dva cvijeta potrošila sam ukupno četiri dana, pošto je bio početak i moje prvo susretanje sa ovom tehnikom izrade to je išlo jako sporo. Konačni rad i izgled cvijetova koje sam napravila me je oduševio i jednostavno sam se zaljubila u ovaj način rada, bila sam presretna jer sam shvatila da mogu sebi izraditi sve ukrase koje želim u vlastitom domu.

Međutim nije završilo na izradi cvijeća za vlastite potrebe?

Biserno cvijeće djelo vrijednih ruku ZvorničankiPoslije izrade cvijetova i poklona kojeg sam udijelila prijateljici usljedio je poziv sa molbom da izradim još dva cvijeta uz pitanje koliko košta što me pravo iznenadilo. Nisam mogla ranije zamisliti da moguraditi ono što volim i još uz to zaraditi neki novac za svoje domaćinstvo. Poslije prve narudžbe i isporuke, usljedili su novi pozivi i nove narudžbe, poslije čega su usljedile nove narudžbe i tako da mogu reći da sam stalno u poslu. Pored obaveza oko moje dvoje djece, obaveza u domaćinstvu, slobodno vrijeme trošim praveći cvijeće od perlica i uz to još  pristojno zarađujem što me čini jako sretnom. Pored cvijeća izrađujem i bonsai drvca.

Kakvi su planovi?

Vjerujem da će moj hobi početi slijediti i drugi to jeste druge žene iz moje okoline. Već imam prijateljicu u komšiluku koja izrađuje cvijeće od hulahopki i mogu reći da su i to takođe prelijepi ukrasi. Nadam se da ćemo kada nas bude veći broj u ovom procesu izrade ukrasnog cvijeća imati mogućnost udruživanja i onda kroz Udruženje građana ili neku nevladinu organizaciju, moći plasirati naše ukrasno cvijeće i pogoditi ozbiljnije poslove sa većim i ozbiljnijim narudžbama. Koliko sam upoznata u Križevićima je u procesu registracija jednog ozbiljnog Udruženja koje će u svom programu imati i plan djelovanja afirmacije žene i razvijanje poslovnog ambijenta pogdnog za rad žena.

Amela Hasanović ima četveročlanu porodicu odgaja dvoje djece predškolskog uzrasta i pored tog svega ima i ozbiljan hobi o kojem ste upravo pročitali, njen muž je profesionalno vojno lice koji je zajedno sa Amelom odnedavno u vlasništvu jednog malinjaka kojeg su podigli iz vlastitih sredstava.

Ova porodica je primjer kako se može postići i raditi ono što voli, a uz to pristojno zaraditi.

Portal zvornicki.ba vam preporučuje da pogledate facebook stranicu

www.facebook.com/Cvijece-od-perlica-117861138619002/

gdje možete vidjet radove i poručiti svoj ukras.

Neki od cvijetova pogledajte  u nastavku

Biserno cvijeće djelo vrijednih ruku Zvorničanki

amela3 amela4 amela5 amela2 amela6 Biserno cvijeće djelo vrijednih ruku Zvorničanki amela8 amela9 amela10 amela13 amela12 Biserno cvijeće djelo vrijednih ruku Zvorničanki amela14

(zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *