Bošnjačko rasulo u Srebrenici: Tri kandidata u trci za načelnika

Prije svakih izbora neizvjesnost u Srebrenici pojačava razjedinjenost probosanskih političkih partija, naspram srpskih, koje su već najavile da će u trci za načelnika ovog grada imati jednog kandidata.

Svoju kandidaturu za načelnika prvi je objavio Hamdija Fejzić, koji je odmah dobio podršku SDA, SDP, DF, NiP i Naprijed predlažu Muhameda Avdića, dok SBiH ima svog kandidata Faruka Đozića.

“Još nema dogovora, ali ima nekih ‘omekšavanja’ i naznaka da bi sve ove stranke trebale da podrže mene. Nisam se sam odlučio na to, ja imam podršku Udruženja žrtava genocida, dobio sam podršku i Ćamila Durakovića. Iza mene stoji 80 – 85 posto biračkog tijela, ali se miješaju neki koji bi da nešto izvuku ili „na mišiće“ proguraju”, kaže Hamdija Fejzić za “Avaz“, te dodaje da ima informaciju da će predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ovih dana doći u Srebrenicu i otkloniti sve dileme.

Za sebe tvrdi da je nezavisni kandidat, na taj način se kandidirao i na prošlim općinskim izborima, te upozorava da svaki dan bez dogovora skraćuje period priprema za izbore.

“Bez jednog kandidata u Srebrenici nemamo nikakvih šansi. I s jednim će biti teško, ali s dobrim pripremama, s kojima kasnimo, imamo šansu. U decembru smo imali sastanak na kojem smo dogovorili da krenemo u januaru. Imali smo primjer u ovom mandatu, kad su predstavnici nekih partija učestvovali u legalizaciji odluke o izmjeni naziva ulica”, navodi Fejzić.

On je više nego jasan šta ovakvi politički odnosi mogu donijeti.

“Ako ovako ostane još četiri godine, onda nas nema u Srebrenici, nećemo biti politički faktor, jer ćemo ovakvim potezima umanjiti i broj odbornika”, ističe Fejzić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *