Carinici regionalnog centra oduzeli veće količine paklica cigareta sa akciznim markicama Kosova, duhana, motanih cigareta... (VIDEO)

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su na dvije lokacije koje pokriva regionalni centar Tuzla oduzeli veću količinu cigareta i duhana koji nisu bili obilježeni na zakonski propisan način. Akciznom markicom Kosova bilo je obilježeno ukupno  4.093 paklice cigareta, a radi se o krijumčarenoj akciznoj robi. Oduzeto je i 97,5 kg sitno rezanog duhana i 358 paklica ručno motanih cigareta. Predmetna roba oduzeta je od šest fizičkih lica.

U carinskoj ispostavi Tuzla bila je prijavljena za uvozno carinjenje pošiljka u kojoj su se nalazili elektronski uređaji.  Nakon što su službenici UIO izvršili detaljan pregled teretnog motornog vozila, pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba. Radilo se o 384 kutije dodatka za prehranu „kolagen Crux“.

Prilikom detaljnog pregleda jednog autobusa koji je ulazio u Bosnu i Hercegovinu ovlašteni službenici UIO su  pronašli i privremeno oduzeli skrivenu i neprijavljenu robu. Riječ je o konzolama za igrice i čipovima.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procijenjena je na iznos od 115.200 KM.

Protiv učinilaca opisanih nezakonitosti će biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.

Video zapise oduzete robe možete pogledati klikom na linkove u nastavku:
https://www.uino.gov.ba/portal/wp-content/uploads/4-SAOPSTENJA/2024/01-03-24/Oduzet-duhan-i-cigarete-video-2.mp4?_=1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *