Čarobne torte profesorice Nermine uljepšavaju momente mnogobrojnih Podrinjaca u BiH i inostranstvu
Profesor Nermina Smajlović

Nermina Smajlović pravi čarobne torte koje su vrhunskog izgleda i oldičnog okusa, ovaj lijep hobi pretvorila je u profitabilan dodatni posao koji njoj i njenoj porodici olakšava život. Nermina je profesor islamskih nauka i trenutno radi u srednjoj školi u Sapni kao profesor islamske vjeronauke, pored obaveza u školi, obaveza prema svojoj petočlanoj porodici jer Nermina je majka troje djece, ova vrijedna Zvorničanka uspijeva i napraviti torte koje ostavljaju bez daha i one najzahtjevnije sladokusce, ali i one perfekcioniste koji vole da sve lijepo izgleda na važnim životnim događajima. Profesorica Nermina Smajlović živi sa svojom petočlanom porodicom u njihovom domu u mjestu Kobilići općina Sapna.

Sve ovo bio je povod za razgovor. Za Zvornicki.ba o početku svog hobija Nermina kaže:

Nakon završetka fakulteta i sticanja diplome Profesora islamske teologije, nisam mogla pronaći posao koji odgovara mom zvanju, te kako ne bih gubila vrijeme odlučila sam početi baviti se nekim poslom koji bi mi ostvario dobit. Od svega što sam u to vrijeme mogla raditi, nekako mi je najbolje išlo pravljenje kolača i torti, svaku priliku sam i ranije koristila da pravim slatke poslastice i u tome sam uživala. Onda sam kroz razgovor sa jednom mojom prijateljicom došla do ideje o kojoj danas razgovaramo. Ona je se nekada ranije bavila izradom dekorativnih torti, uputila me je kako to funkcioniše i ubjedila da se i ja počnem time baviti. Kod nje sam nekoliko puta otišla kako bih dobila savjete i upute za bavljenje ovim nimalo lahkim, mnogo zahtjevnim i odgovornim poslom i tako je to krenulo.

Kakav je bio početak?

Čarobne torte profesorice Nermine uljepšavaju momente mnogobrojnih Podrinjaca u BiH i inostranstvu
Jedna od prvih izradjenih torti

U samom startu bavljenja ovim poslom, bila su mi potrebna finansijska sredstva za kupovinu određenih pomagala i alata za izradu dekorativnih torti. Potreban alat je pomogao da se posao fino razvijao i narudžbe bile sve veće i veće, i moje potrebe za dodatnim alatom su rasle. Tako da u ovom trenutku posjedujem više vrsta različitog alata kojeg naručujem iz cijelog svijeta, vrijednost mog alata kojeg posjedujem je jako velika, ali nisam nabavila sve odjednom, pošto bi to bilo preveliko ulaganje odjednom za mene. Pored mnogo alata kojeg imam, još uvijek kupujem ono što mi nedostaje. Kada uporedim vrijeme početka bavljenja ovim poslom i današnjeg mog rada, velika je razlika u brzini i izradi torti. Za jednu standardnu tortu, iz koje se može isjeći oko 25 komada kolača standardne veličine, potrebno mi je oko dva dana, a brzina izrade zavisi od vrste dekoracije torte.

Čarobne torte profesorice Nermine uljepšavaju momente mnogobrojnih Podrinjaca u BiH i inostranstvu

Danas Nermina može izaći u susret svakom zahtjevu koji stigne za izradu ukrasnih, namjenskih torti?

Kod mene se mogu poručiti rođendanske, svadbene, poklon torte, torte iznenađenja, torte na više spratova, te za sve prilike koje vam na um padnu, sa vašim ili mojim idejama dekoracije. Isto tako, uz raniji dogovor tortu i dostavljamo na adresu.

Trud, rad i predanost u poslu sa tortama kao da je donio i posao za koji ste se školovali?

Hvala dragom Bogu tako se desilo da mogu raditi ono za šta sam se obrazovala,  i meni se čini da je moj iskren rad donio tu sreću da mogu raditi i kao profesor.

Odnedavno izrađujete i sve vrste ukrasa potrebne za svadbe. Imate li sada vremena za torte?

Sada u ovo vrijeme kada sam zaposlena, ne želim stati sa bavljenjem ovim poslom, jer pored dodatnih prihoda koje ostvarujem za svoju porodicu, ovaj posao je postao i dio mene, bez koga ne bih mogla, a i zbog dosta uloženog novca u kupovinu alata, jer se radi o dosta značajnom prihodu ne tako male vrijednosti. Uporedo sa izradom torti bavim se i izradom ukrasa za svadbe, poput ukrašavanja objekata, auta, i izradu cvjetića i maramica za mladence i njihove goste.

Šta preporučujete ženama koje ne mogu pronaći posao u struci za koju su se školovale?

Svim ženama preporučujem da se počnu baviti nekim poslom k0ji su u stanju da rade. Mogu se baviti iovim poslom kojeg ja radim, tako i nekim drugim poslovima koje mogu obavljati u svojim kućama i da nemaju strah od toga hoće li im se uloženo vratiti, jer ako se posvete u cjelosti poslu kojim se počnu baviti, zasigurno će doći do dobrih rezultata i ostvarenja novčane dobiti. Ukoliko se ne odluče nešto pokušati da rade i tome posvete, onda je samo zasigurno da neće doći do uspjeha ili bilo kakve dobiti za sebe.

Čarobne torte profesorice Nermine uljepšavaju momente mnogobrojnih Podrinjaca u BiH i inostranstvu
Svadbeni ukrasi

Na kraju smo se ponovo vratili na početke profesorice Smajlović u njenom hobiju, a danas ozbiljnom dodatnom poslu kojeg obavlja sa dosta posvećenosti i ljubavi.

U samom početku mog bavljenja ovim poslom, i meni je bilo teško jer sam u njega uložila svoj novac i još mnogo zarađenog novca, ali hvala Allahu sve mi se to vratilo i isplatilo. Zato, drage moje žene, ukoliko osjećate i imate ideju za izradu bilo čega u svom domu, svoje slobodno vrijeme posvetite svojim idejama a ne na gledanje raznoraznih televezijskih programa i emisija. Pored mog profesorskog posla i bavljenja izradom dekortivnih torti i svadbenih ukrasa , ja, moj suprug i naše troje djece, bavimo se i poljoprivredom, jer u svom vlasništvu posjedujemo voćnjake jabuke i šljive, te smo ove godine došli na ideju i izgradili pušnicu /sušaru za sušenje voće. U vrijeme sezone sjetve, sve ono što možemo uzgojiti na našoj zemlji od voća i povrća zasadimo, kako bismo znali da na svoj trpezi imamo zdravu i kvalitetnu hranu. Stoga, svima preporučujem da ne čekaju da ih neko drugi zaposli ili pozove da rade (jer vjerovatno neće), nego da sami osmišljaju svoje poslove od kojih će imati dobiti.

Torte koje su kućne izrade porodice Smajlović često se mogu jesti i van granica BiH jer mnogi Bosanci koji žive u Austriji i Njemačkoj često naručuju torte koje im neko od rodbine poveze , a za Austriju se često šalje i autobusom. Najvažnije od svega za ovaj posao je to da se mušterije stalno vraćaju zadovoljne kako ukusom tako i izgledom torte.

Ukoliko želite da naručite tortu, svadbene ukrase pozovite 065 174 197 u BiH ili inostranstvu bićete zadovoljni.

Čarobne torte profesorice Nermine uljepšavaju momente mnogobrojnih Podrinjaca u BiH i inostranstvu
Ovako to izgleda kada torta stigne gdje treba

(zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *