Održavanje zdravog imunološkog sistema, spremnog za borbu protiv svake infekcije, a naročito sada u vrijeme pandemije virusa korona, od ključne je važnosti.

Oslabljeni imunološki sistem ne samo da nas čini ranjivijima za respiratorne bolesti poput COVID-19 uzrokovane virusom korona, nego dovodi do brojnih zdravstvenih problema i mikrobnih bolesti, piše Dailysabah.com.

slab imunitet

Stručnjaci tvrde da je najvažnija zdrava i uravnotežena ishrana, adekvatan i kvalitetan san, kontrola stresa, izbjegavanje pušenja i alkohola, redovno vježbanje, održavanje težine, higijena hrane kao i lična higijena.

Da biste prepoznali oslabljen imunološki sistem obratite pažnju na signale koje vam tijelo šalje, prenosi Klix.

Česte prehlade
Sasvim je normalno da se prehladite jednom ili dva puta godišnje. Međutim, česte prehlade očit su znak da nam je imunitet oslabio.

Dugotrajna primjena antibiotika dva puta godišnje takođe može značiti da naše tijelo možda nije “spremno” za borbu protiv mikroba kojima je izloženo.

Kožne infekcije
Kod opekotina, posjekotina i modrica naše tijelo reaguje na način da “šalje” bogate hranjive tvari kako bi se obnovila oštećena koža.

Taj postupak ozdravljenja kože zavisi o zdravim imunološkim ćelijama.

Kada je imunitet oslabljen, zacjeljivanje kože ide sporije. Mali, bolni čirevi u ustima, kao i druge kožne infekcije, mogli bi biti znakovi oslabljenog imunološkog sistema.

Nadutost, gasovi i zatvor
Naš probavni sistem predstavlja gotovo 70% cjelokupnog imunološkog sistema. Uz to, korisne bakterije i mikroorganizmi (flora) koji “žive” tamo štite naša crijeva od infekcija i poboljšavaju imunitet.

Poremećaji crijevne flore mogu povećati rizik od zaraze virusima ili uzrokovati hroničnu upalu.

Sve više naučnih istraživanja pokazuje koliko su važna zdrava crijeva i svakim danom učimo sve više o vezi imuniteta i crijevne flore.

Nadutost, gasovi ili zatvor mogu biti znakovi da nam je imunitet oslabio.

Hroničan umor
Ako se i dalje osjećate umorno iako ste se naspavali, možda postoji problem s vašim imunitetom.

Postoji mnogo posljedica hroničnog umora: bolovi u zglobovima, mučnina, smanjeni apetit… Sve to može značiti da nam je oslabio imunitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *