Cijena zvorničke kompanije „Mehanika“ pada na tri miliona KM

Licitacija za prodaju imovine „Mehanike“, druga po redu, propala je jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Nova licitacija zakazana je već za 14. jun, a cijena će sada iznositi tri miliona KM.

Stečajni upravnik Goran Domuz rekao je za CAPITAL da kao ni na prethodnoj, ni na licitaciji koja je održana u petak nije bilo zainteresovanih kupaca zbog čega je ona proglašena neuspjelom.

„Niko se nije prijavio. Odbor povjerilaca je licitaciju proglasio neuspješnom i odredio novu koja će biti 14. juna, a početna cijena će iznositi tri miliona maraka. Vjerovatno je to i razlog zbog kojeg još nema interesovanja, odnosno to što potencijalni kupci čekaju da cijena padne“, rekao je Domuz.

„Mehanika“ je, inače, kćerka firma FG „Birač“ u stečaju, a trenutno prihode ostvaruju od izdavanja u zakup nekretnina „Alumini“.

Podsjećamo, imovina „Mehanike“ prvi put je ponuđena na prodaju po početnoj cijeni od 14,2 miliona KM. Međutim, kupaca nije bilo pa je zatim ponuđena za 4,7 miliona, ali ni tu nije bilo zainteresovanih.

Ukupna potraživanja povjerilaca od „Mehanike“ iznose 29,6 miliona KM. Od toga se na razlučne odnosi 24,3 miliona, a na povjerioce opšteg isplatnog reda 5,3 miliona maraka.

Najveći razlučni povjerioci su Investiciono – razvojna banka (IRB), ali s obzirom na to da je njena potraživanja kupila firma „Standard prva“ u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića, sada je ona povjerilac, zatim Poreska uprava i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Najveći povjerilac u opštem isplatnom redu je „Alumina“.

CAPITAL: M. Lj.  www.capital.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *