Bakar je porastao na svoj najviši nivo ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potstaknut finansijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka u lancu snabdijevanja.

Ročnice na Londonskoj berzi metala skočile su za više od 4 odsto u ranom trgovanju u ponedjeljak, podigavši bakar po prvi put više od 11.000 dolara po toni. Tržište je vidjelo mnogo optimističnih prognoza, a BHP Group Ltd. želi kupiti konkurenta Anglo American Plc uglavnom zbog njegovih rudnika bakra.

Nekoliko događaja u 2024. ohrabrilo je bakrene bikove i privuklo sve veći tok špekulativnog novca. Oskudna ponuda bakrene rude potaknula je razgovore o smanjenju proizvodnje od strane talionica, dok je kratki pritisak na njujorškom tržištu ročnica ovog mjeseca pokrenuo globalnu navalu da se osigura metal.

“To je podiglo cijene na drugi nivo  i vrlo je teško nazvati vrhom u ovom okruženju”, rekao je telefonom iz Singapura Craig Lang, glavni analitičar istraživačke CRU Group.

“Tržišta roba imaju tendenciju prekoračenja.”

Ulagači, trgovci i direktori rudarstva godinama su upozoravali da se svijet suočava s kritičnim nedostatkom bakra usred rastuće potražnje u zelenim industrijama – od električnih vozila do infrastrukture za obnovljive izvore energije. Robni veteran Jeff Currie rekao je prošlu sedmicu da je bakar najbolja duga trgovina koju je ikada vidio.

LME bakar je porastao za 3 odsto na 10.992,50 dolara po toni do 12:04 po šangajskom vremenu u ponedjeljak.

Cijene su porasle za više od četvrtine od početka ove godine, predvodeći sveukupne dobitke za glavne industrijske metale. Zlato je također poraslo do rekorda s bakrom, pri čemu su oba metala podržana optimizmom da će američke centralne banke početi snižavati kamatne stope ove godine.SEEbiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *