Cijene nafte pale treću sedmicu zaredom

Cijene nafte pale su i treću sedmicu u nizu, jer se očekuje daljnje usporavanje rasta američke ekonomije, dok se kinesko ne oporavlja tako brzo kako su se trgovci nadali.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,5 odsto, na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 odsto, na 75,53 dolara.

U četvrtak je podršku cijenama pružila odluka Evropske centralne banke o smanjenju kamatnih stopa, što bi trebalo potaknuti rast ekonomije evrozone, a time i potražnje za naftom u tom bloku.

No, već u petak cijene su nafte pale jer je sve jasnije da američka centralna banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kako su se trgovci nadali.

Naime, novi podaci s američkog tržišta rada pokazali su da je u maju broj zaposlenih porastao znatno više nego što se očekivalo, što upućuje na to da se rast ekonomije i potrošnje nastavlja solidnim tempom.

Zbog toga bi mogli ojačati inflacijski pritisci, pa je jasno da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamata dok se rast ekonomije dodatno ne uspori.

SEEbiz

Najniže cijene goriva u BiH trenutno su na benzinskim pumpama kompanije Bingo Tuza, a Zvorniku najbliža Bingo benzinska pumpa nalazi se u Kalesiji.

Na području Zvornika najniže cijene drže zvornički ”naftaši” kompanije MV i Dalprom koji prodaju litar nafte po cijeni od caa 2,49

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *