Čitajte "Zvorničke priče" Hasana Hadžića na portalu Zvornicki.ba
Hasan Hadžić

Zvorničanin Hasan Hadžić je jedan od najistaknutijih novinara koje je ovaj grad iznjedrio. Danas spada među prva pera Zvornika, iako nije u svakodnevnoj tematici Zvornika i Podrinja njegov rad u prošlosti vezan je za Zvornik i Podrinje. Danas je Hasan Hadžić jedan od najuvaženijih novinara u Bosni i Hercegovini koji je putokaz mlađim kolegama kako raditi istraživačko novinarstvo i na koji način se bavit globalnim temam. Zbog pisanja Hasana Hadžića padale su vlade, budio se moral, a u posljednje vrijeme i sjećanja na jedan period Zvornika, period koji se zasigurno može smatrati zlatnim dobom ovog grada na Drini. Knjiga “Zvorničke priče” autorsko je dijelo Hasana Hadžića u kojem je opisao period od 1987.g. do 1989.g.

Ovo su priče iz pripremljenog 2.izdanja knjige koja uskoro izlazi iz štampe. Treba reći da su priče nastale od 87. do 89. godine bile čitane u emisiji “Subotnje priče” na Radio Zvorniku, te objavljene u listu Glas sa Drine.

Hasan Hadžić je svoje priče ustupio portalu Zvornicki.ba koje ćemo objavljivati jednom sedmično u vidu kolumni, a kolumne su za one koji znaju čitati. Knjiga “Zvorničke priče” uskoro će doživjeti i svoje drugo izdanje koje će biti dopunjeno neobjavljenim pričama u prvom dijelu.

Hasana Hadžića mnogi vole, a ima i onih koji ga ne vole. Svi oni se ipak slažu u jednom a to je da su pisanje i stil pisanja ovog Zvorničanina jedinstveni i primamljiv za čitanje. Zvornicki.ba se ovim putem zahvaljuje na ustupljenm tekstovima koji će zasigurno uljepšati ovaj portal, naše čitatelje podsjetiti na vremena kojih više nema, a one mlađe podučiti kako se uvijek mogu graditi lijepa vremena samo je potrebna volja za dobrim i pozitivnim u našim glavama.

Čitajte "Zvorničke priče" Hasana Hadžića na portalu Zvornicki.ba
Iz mladjih dana

Podsjećamo Hasan Hadžić je bh. novinar izuzetne profesionalne reputacije; karijeru je započeo prije rata ali će sam rat za njega značiti veliko životno i profesionalno iskustvo. Kao izbjeglica iz Zvornika, te godine provodi na ratištima oko Tuzle i Podrinja, objavljujući tekstove u mnogim tadašnjim medijima. Njegove izvještaji i reportaže sa prvih linija fronta se pamte; ti tekstovi su posjedovali novinarske stnadarde ali su imali u sebi i „nešto malo duše“.

Zbog toga je među ljudima o kojima je pisao Hasan Hadžić uvijek uživao respekt i poštovanje. Prvih godina nakon rata pisao je za magazin „BH dani“, da bi jedan period svog života proveo, zajedno sa grupom brčanskih političara, u misiji izgradnje prosperitetnog Distrikta Brčko. Smatra se jednim od ključnih ličnost u izgradnji međuetničkog povjerenja o ovom specifičnom dijelu BiH. Ulogu u Brčkom potpunio je svojim napisima u medijima i dao važan doprinos donošenju odluke Međunarodnog arbitražnig tribunala da Brčko postane Distrikt i jedna od najprosperitenijih lokalnih zajednica u BiH. Dobar dio svog profesionalnog angažmana Hasan Hadžić je posvetio pitanju povratka bošnjačkog stanovništva Podrinja.

(zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *