Uskoro slijedi organizacija devetog državnog prvenstva u nadmetanju sprinta kajak kanuima na mirnim vodama u mjestu Divič kod Zvornika, na zvorničkom jezeru. Prvenstvo se organizuje deveti put po redu.

Uskoro državno prvenstvo na Diviču u organizaciji KAJAK KANU RAFTING KLUB "DRINA" ZVORNIK - DIVIČ

Okupljanje takmičara zakazano je za 21.juli, tog dana će u večernjim satima biti priređena zabava za sve učesnike i mještane Diviča uz veliku logorsku vatru.

Uskoro državno prvenstvo na Diviču u organizaciji KAJAK KANU RAFTING KLUB "DRINA" ZVORNIK - DIVIČ

Tradicija organizacije državnog prvenstva nastavlja se i ove godine na zvorničkom biseru Diviču i zvorničkom jezeru. U nastavku ponovo objavljujemo tekst o najtrofejnijem veslačkom klubu Zvornika i Podrinja.

"Čudo" iz Zvornika - KAJAK KANU RAFTING KLUB "DRINA" ZVORNIK - DIVIČ
Divič

KAJAK KANU RAFTING KLUB “DRINA” ZVORNIK – DIVIČ, osnovan je 1963. godine, i više od pola vijeka postojanja i uspješnog djelovanja, obilježili su značajni rezultati i veliki ugled stečen u lokalnoj zajednici i okruženju.

Prvobitni naziv kluba bio je Brodarsko društvo “Filip Kljajić – Fićo” Zvornik, da bi kasnije u više navrata mijenjao ime, ali je uvijek nastavljao tradiciju ovog zvorničkog kolektiva i bio pravi nasljednik prvobitno osnovanog prije 54 godine.

Osnivač i prvi predsjednik je bio Vjekoslav Andre, inače Slovenac koji je tada radio u Zvorniku kao nastavnik muzičkog vaspitanja. Prvi sekretar bio je Vojo Božić, nastavnik fizičkog odgoja.

Početak rada kluba bio je u staroj Muzičkoj školi u Zvorniku, te su i prvi kajaci napravljeni u tim prostorijama. Potom se prelazi u Mali Zvornik, iznad hidroelektrane, u podrumski dio restorana “Plaža” na Zvorničkom jezeru, gdje su izrađivani sportski čamci za motonautička takmičenja. Kasnije, izgradnjom čitaonice na Diviču (krajem 60-tih) klub prelazi u taj objekat, gdje je se i danas nalazi.

Nakon Slovenca,  funkciju predsjednika kluba obavljao Abdulah Vilić, mještanin Diviča, da bi ga 1974. godine naslijedio Munever Halilović, koji je na toj funkciji ostao sve do 1986. godine. U periodu do 1988. godine, prvi čovjek kluba bio je Milenko Tomić, da bi ga ponovo do 1992. godine naslijedio Munever Halilović.

Legende kluba

Ratne godine

Zbog ratnih zbivanja, rad kluba je nakratko prekinut, da bi tokom boravka u izbjeglištvu grupa entuzijasta predvođenih Mustafom Tuhčićem – Golubom, već 1994. godine u izuzetno teškim uslovima, obnovila djelovanje kluba i to na Modračkom jezeru kod Lukavca. Od ovog vremena klub je nosio naziv NAUTIČKI KLUB  “FILIP KLJAJIĆ” ZVORNIK, da bi od 1996. godine nosio novi naziv UG Sportovi na vodi “Drina” Zvornik – Lukavac. Tamo se radilo sve do 2003. godine, kada su se stekli kakvi takvi uslovi za povratak na Divič, u prostorije na stadionu FK Mladost – Divič. Mustafa Tuhčić je od 1994. godine do danas prvi čovjek ovog sportskog kolektiva i svakako najzaslužniji što je ovaj klub jedan od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini, a pored toga dokazao se veliki broj puta kao odličan organizator i domaćin značajnih takmičenja.

Tuhcic - prvak Jugoslavije         Slika iz 1988

Povratak na Divič

Po stvaranju uslova za povratak, od aprila 2003. godine, klub ponovo djeluje u svojim prostorijama na Zvorničkom jezeru, u naselju Divič. Tog ljeta, UG Sportovi na vodi “Drina” Zvornik, organizuje Revijalno prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama, što je bilo prvo u nizu značajnih domaćih i međunarodnih takmičenja kojima je Divič proteklih godina bio domaćin. Klub je kasnije ponovo promjenio naziv u Kajak kanu rafting klub “Drina” Zvornik – Divič, što je i njegovo sadašnje ime.

kajak 1         Mustafa u camcu

Smjena generacija

Uz hroničnu besparicu, klubovi sve teže popunjavaju kadar jer mladi uglavnom prednost daju sjedenju ispred računara u odnosu na bavljenje ovim izuzetno zdravim olimpijskim sportom. I u Kajak kanu rafting klubu “Drina” Zvornik – Divič, došlo je do smjene generacija jer su pojedinci koji su obilježili djelovanje kluba nakon povratka, uglavnom zbog obaveza prema školama, fakultetima, poslovima ili rada i odlaska u inostranstvu prestali veslati. Ipak, zahvaljujući Mustafi Tuhčić i dalje djeluje “Škola kajaka”, te je ovo šesta generacija koju predvodi ovaj istaknuti sportista.

Portal Zvornički.ba od srca im želi puno uspijeha i sreće u nastavku rada, te kao i do sad da nas uspješno predstavljaju na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

 

(Zvornički.ba)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *