U„muzici“ mlinskog kamena, čeketala, žrvnja i vode ima nečeg što liječi živce i brige, a izvjestan boravak u mlinu djece sa govornim poteškoćama višestruko je djelotvoran – samouvjereno kazuje ovaj vrijedni i susretljivi vodeničar

Čudo od vodenice na Kravičkoj rijeci: LIJEK ZA MUCANJE I DRUGE POTEŠKOĆE U GOVORU
Navikao na život uz vodu

U dobra stara vremena, uzvodno i nizvodno Kravičke rijeke bilo je na desetine vodenica potočara. Danas se vodeničko kolo okreće samo u obnovljenoj vodenici u selu Sandići. Vodenica je vlasništvo 60-godišnjeg Huse Selimovića, koji je od dotrajale stare vodenice sagradio objekat od čvrstog materijala. S ponosom ističe:
– Izgradnjom ove keće na vodi vratio sam 150-godišnju tradiciju mlinarstva moje porodice Selimović u kojoj su mlinari bili i otac i djed.

Čudo na vodi

Husina vodenica je lijepo i korisno čudo na Kravičkoj rijeci. Osim što služi za proizvodnju brašna, vodenica je i mala fabrika za proizvodnju električne energije, ali i ne samo to. Bolje da to ispriča posljednji bratunački mlinar:

Huso Selimović (60), posljednji vodeničar iz Sandića kod Bratunca: Vodeničarstvo porodična tradicija

Huso Selimović (60), posljednji vodeničar iz Sandića kod Bratunca: Vodeničarstvo porodična tradicija

–  Kako se bavim i inovatorstvom, na krov vodenice postavio sam konektor za proizvodnju struje uz korištenje sunčeve svjetlosti, a namjeravam da “ukrotim“ i vjetar i montiram mini vjetrenjaču za alternativnu proizvodnju struje za porodične potrebe. Sijalice, koje se nalaze u vodenici i ispred nje, nikad se ne gase, jer struju proizvodi ili vodenica ili sunčeva svjetlost, a uskoro će, ako Bog da, i vjetar. U okolini Bratunca i Srebrenice niko još nema ovakav uređaj za proizvodnju struje od sunčeve svjetlosti.

Psihički odmor

Vrijedni i dobrodušni vodeničar Huso ističe da ga mlinsko čeketalo psihički odmara. Drugima možda smeta, kaže, a on je uvjeren kako u toj „muzici“ mlinskog kamena, čeketala, žrvnja i vode ima nečeg što „liječi živce i brige“. Zanimljivo besjedi:

– Navikao sam se na ovu „buku“ koja je za mene, rekoh li, muzika, a saznanje da od mlinarskog zanata ima itekako dobrog hajra čini ovaj posao korisnim i lijepim. Uostalom, vodeničarstvo je u mojoj krvi i sretan sam da sam našao sebi korisnu zanimaciju u selu gdje sam se vratio da ostanem.
– Bavim se i poljoprivredom. Na 26 dunuma vlastitog zemljišta sijem pšenicu i kukuruz, meljem u svome mlinu i nudim kupcima kao organsko, eko brašno. Dakako, ima kupaca sa svih strana, pa i iz najudaljenijih mjesta, jer ljudi znaju da je najzdravije brašno ispod mlinskog kamena, te otud planiram pojačati mlinski pogon i proširiti proizvodnju zdrave hrane.

„Ljekovito“ za djecu

Još jednu zanimljivu priču ispričao je vodeničar Huso. On kaže da boravak u vodenici i ova atmosfera oko mlinara imaju i ljekovito svojstvo, posebno za djecu koja zamuckuju i imaju drugih poteškoća u govoru.

– Bio sam svjedokom kako su neka djeca, koje bi doveli roditelji, nakon što bi nekoliko puta liznula brašno sa žrvnja ispod čeketala i provela izvjesno vrijeme uz čeketalo, „progovorila“.

(infosvijet.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *