Čuvanje plodova jabuke i kruške – ostavite im i poneki list

0
Freshly harvested juicy flavorful red apples and yellow pears in plastic crates. Apple and pear in box in the store. Free space for text. Harvest. Garden. Growing. Side view.

Jabuke i kruške su najčešće voćne vrste čije plodove čuvamo u domaćinstvu. Kako bi što uspješnije sačuvali plodove voća moraćemo ispoštovati njegove zahtjeve, karakteristike sortimenta, primjenjenu agrotehniku i osigurati optimalne uslove skladištenja.

Čuvanje plodova jabuke
Uzgajanje jabuke i skladištenje njenih plodova je najjednostavnije u svijetu voćarstva. Naravno, potrebno je osigurati određene preduslove.

Izborom sortimenta možemo uticati na dugovječnost njezinih plodova. Sorte koje ranije dozrijevaju karakteriše i kraći period čuvanja. Kasne sorte daju plodove koji su pogodni za dugotrajno pohranjivanje.

Pravilno zaštitite uskladišteno voće

Ishrana stabala u voćnjaku tokom vegetacije, posebno u posljednjim fazama dozrijevanja, djeluje na dužinu skladištenja. U tom periodu se smanjuje ishrana azotom, a koriste se đubriva koja sadrže kalcijum, kalijum, željezo i fosfor. Oni daju čvrstinu plodu i djeluju na njegovu mehaničku otpornost. Dobro ishranjene voćke su dugovječnije i manje podložne pojavi truljenja i propadanja tokom perioda čuvanja.

Treba znati i da će pojava stresa djelovati na dužinu čuvanja jabuka. Kolebanje vremenskih prilika, posebno temperature, snabdjevenosti vodom, pojave grada djelovaće na pad imuniteta stabla, lošiji kvalitet ploda i mogućnost njihovog čuvanja. Kako bi se umanjio stres potrebno je regulisati navodnjavanje, prihranu i tretiranje preparatima koji poboljšavaju imunitet stabala.

Prilikom čuvanja, ostavite i poneki list
Pravilno određivanje termina berbe jabuka, pomaže nam da voće uskladištimo što kvalitetnije. Kod jabuke razlikujemo dva tipa zrelosti: fiziološku i tehnološku. Za fiziološku zrelost je karakteristično da tada plodovi postaju najkrupniji, sjemenke su sasvim razvijene. U slučaju tehnološke zrelosti radi se o momentu kada plodovi dobijaju karakterističnu boju pokožice, najbolji sadržaj suhe materije, šećera, kiselina, karakterističan okus, miris i aromu. Treba znati da se rane i srednje sorte beru sedmicu dana prije tehnološke zrelosti dok se kasne sorte beru u fiziološkoj zrelosti. Prilikom berbe ne oštećivati i ne bacati plod. Oštećenja i nagnječenja su mjesto prodora prouzokovača oboljenja – truljenja i mjesto napada insekata.

Prilikom spremanja plodova jabuke, ostavite i po neki list jer ono sadrži baktericidne materije i pozitivno će djelovati na čuvanje ovog voća. Prostor za skladištenje treba da je suv, čist i sa dobrom ventilacijom. Jabuke se najbolje skladište u gajbicama i papirnatim kutijama.

Čuvanje u lišću paprati
I pored toga što je veoma slična jabuci, kruška ima svoje zahtjeve kada je u pitanju uzgoj, primjenjena agrotehnika, berba i čuvanje plodova. Njezina su stabla, u odnosnu na jabukova, osjetljivija na niske temperature. Ne podnose ni visok nivo podzemnih voda. Sve to će djelovati i na kvalitet plodova kruške koje namjeravamo čuvati. Kao i kod jabuke, plodovi ove voćke nastavljaju da dozrijevaju i poslije berbe. Zbog toga se oni beru prije prave zrelost. Na taj način ćemo im produžiti period čuvanja. Kada su potpuno zreli, mogu se čuvati do tri dana.

Veoma dobrim se pokazalo zamotavanje pojedinačnih krušaka u papir i slaganje u gajbice. Plodovi jabuke i kruške se duže čuvaju ako ih čuvamo u suhom lišću paprati.

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...