Protiv Milve Adamaco (30) podnesen je izvještaj dobojskom tužilaštvu zbog sumnje da je preko interneta prevarila firmu iz Teslića za 56.000 maraka.  Prema saznanjima Srpskainfo, Adamako ima državljanstvo Gane i Holandije, a presrela je novčane transkacije između firmi iz Teslića i Italije.

Tokom proteklih mjeseci na području Republike Srpske zabilježeno je više prevara putem interneta, ali i one koje su ostale samo pokušaj. Portparol Policijske uprave Doboj Dragana Kerkez rekla je za Srpskainfo, navodeći inicijale, da se Adamoko sumnjiči da je počinila krivična djela neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka i krivčno djelo kompjuterska prevara. – Ona je osumnjičena da je početkom maja 2018. godine, izvršila presretanje komunikacije između privrednog društva iz Teslića i privrednog društva iz Italije.

Tada je umjesto računa privrednog društva iz Teslića, ona unijela broj svog žiro-računa na fakturi za plaćanje, na koji je privredno društvo iz Italije uplatilo novac – pojasnila je Kerkezova. Dodala je da je na navedeni način Adamako za sebe ostvarila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 56.000 maraka, a za koji iznos je oštećeno privredno društvo iz Teslića.

Naš izvor upućen u istragu nam je pojasnio da ovakav vid prevare nije novi i da je do sada svuda u svijetu se dešavalo da građani budu prevareni na sličan način. -Hakeri provale u mrežu neke firme i prate njihovo dopisivanje sa klijentima. Zatim kada ta firma krene da nekom uplati novac, ovi hakeri opet uđu u njihov sistem i promijene brojeve žiro računa na koji treba uplatiti novac.

Umjesto broja od klijenta firme oni stave svoj broj, pa tako da novac legne na njihov račun – pojasnio je sagovornik. Nedavno su se oglasili iz jedne od najvećih banaka u BiH, koji su obavijestili klijente da su se pojavili hakeri, koji pokušavaju ukrasti novac sa njihovih računa. Naime, hakeri su iskoristili ime ove banke, te određenom broju klijenata poslali poruku da im je račun u banci zaključan. Zatim su građanima „savjetovali“ da putem linka koji su im poslali, dostave svoje podatke. Sve je to urađeno u cilju dolaženja do povjerljivih podataka koji mogu biti pogubni za novac na računima klijenata.

Ubrzo nakon toga oglasili su se i iz banke i upozorili da je riječ o lažnoj poruci i da je treba obrisati. Riječ je o phising napadu koji predstavlja pokušaj iznuđivanja povjerljivih podataka od korisnika interneta s ciljem njihove zloupotrebe. Podsjetimo, međunarodni hakeri su u samo dvije godine sa računa privatnih firmi i preduzeća u Republici Srpskoj skinuli više od dva miliona maraka. I to su oni slučajevi koji su prijavljeni policiji. Osim što im je gotovo nemoguće ući u trag, hakeri s lakoćom koriste internet prostor Srpske i BiH i gotovo nesmetano već godinama rade šta žele, dok se s druge strane vlasnici privatnih firmi, doduše zahvaljujući na prvom mjestu vlastitoj neopreznosti, sve češće hvataju za glavu.

Stručnjaci objašnjavaju da je Srpska, ali i BiH uopšte, sve češće na meti hakera iz inostranstva, jer se jako malo vodi računa o zaštiti poslovnih komunikacija koja se obavlja preko interneta. Milioni maraka su skinuti na način koji je u stručnoj javnosti poznat i kao “Man in the middle attack”.

Iz MUP-a Republike Srpske, odnosno Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet, objašnjavaju da se radi o pojavi gdje se neovlašteno pristupa komunikaciji između dva računarska sistema sa ciljem praćenja komunikacije i kasnijim vršenjem drugih krivičnih djela. Hakeri su u 2017. godini „skinuli“ 316.000 maraka, a samo godinu dana kasnije nestalo je blizu dva miliona maraka.

Dobojlija naivnost platio 700 eura Krajem feburara ove godini pripadnici Policijske uprave Doboj otkrili su još jednu prevaru iza koje je stajala djevojka iz Afrike. Ona je tada prevarila  muškarca iz Doboja. Njemu je na Facebooku zahtjev za prijateljstvo poslala izvjesna Valerija Gomez, a zatim mu uputila i video poziv. Ovaj čovjek je prihvatio poziv i kada se javio ona je bila gola na snimku i tražila je od njega da se zamozadovoljava. On je to i uradio, a ona ga je zatim ucjenjivala da će svima poslati snimak ako joj ne uplati novac. Nesretni čovjek joj je uplatio 700 eura, a kada je tražila još novca, on je slučaj prijavio policiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *