Banane su jedno od najpopularnijih vrsta voća u kojima uživaju odrasli i djeca. One su slatkog okusa i mogu se kombinovati u različitim jelima, ali se mogu jesti i samostalno.

Kao namirnica, čest su odabir mnogih pojedinaca koji redovito vježbaju, a dvije dijetetičarke otkrile su što se događa s tijelom ako se banane jedu baš svaki dan.

Ako svakodnevno konzumirate banane, s vremenom biste mogli primijetiti neke od ovih četiriju zdravstvenih dobrobiti.

Imaćete više energije

Dijetetičarka Supriya Lal ističe da su banane “izvrstan izvor raznih minerala, vlakana i vitamina, ali su posebno poznate po sadržaju kalija. Unošenje kalija kroz prehranu ključno je za rad mišića i cjelokupnu tjelesnu funkciju. Oni koji su često fizički aktivni trebali bi često jesti banane jer kalij u njima pomaže s oporavkom mišića i sprječava grčeve”.  Nadalje, ističe da će oni koji ne unose dovoljno kalija češće biti umorni i doživljavati grčeve u mišićima.

Mogli biste imati bolju probavu

Kalij nije jedina korisna hranjiva tvar po kojoj su banane poznate; one takođe sadrže značajnu količinu vlakana.  “Banane su snažan izvor vlakana, što apsolutno može pomoći u probavnom procesu. Vlakna pomažu kod pokretljivosti stolice i volumena, što znači da mogu pomoći u održavanju zdravog probavnog sustava”, objašnjava Lal.

S njome se složila i dijetetičarka, Allison Thibault, koja ističe da se uz vlakna u bananama nalaze i prebiotici koji pozitivno djeluju na crijeva.  “Prebiotici podržavaju crijevni mikrobiom, koji je važan za normalan rad probavnog sustava”, ističe Thibault.

Ako svaki dan pojedete jednu bananu, s vremenom biste mogli smršavjeti

Ako pokušavate smršavjeti na zdrav način, uključivanje banana u prehranu odlična je opcija za to. “Banane mogu podržati zdrav gubitak težine ako se pravilno kombiniraju s proteinima, vlaknima i zdravim mastima”, tvrdi Thibault.

Ovo voće bogato je rezistentnim škrobom koji podržava zdravu razinu šećera u krvi te sprječava nagle skokove i padove energije. Ti skokovi mogu dovesti do nakupljanja masti, žudnje za hranom, prejedanja te žudnje za šećerom i ugljikohidratima, prenosi Parade.

Nećete toliko često biti bolesni

Jedenjem banana svaki dan podržavate rad imunološkog sustava. Dijelom je to zato što banane podržavaju zdravlje crijeva, ali razlog je i u hranjivim tvarima koje se nalaze u ovom voću, prenosi N1.

“Banane su odličan izvor hranjivih tvari, uključujući kalij, magnezij, vitamin C, bakar, vitamine B i antioksidanse. Sve te hranjive tvari podržavaju imunološki sustav, pa je uključivanje banana u vašu prehranu mali način da pomognete tijelu da se zaštiti od štetnih virusa i infekcija”, ističe Thibault.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *