Da li je Elvis Cero bosansko-hercegovački Elon Musk

Dok mnogobrojni mladi iz Bosne i Hercegovine odlaze u potrazi za boljim sutra postoje mladi koji ostaju u našoj državi te svojim uspjesima dokazuju da u našoj državi za mlade ima perspektive ukoliko ulože potrebni trud i rad. Još jedan dokaz za to je prića mladog tuzlaka Elvisa Cere koji je izumitelj revolucionarnog prevoznog sredstva na tri točka kojeg pokreće elektronski motor i koji se bukvalno može transformisati u lahko prenosivi kofer.

Nakon saznanja o njegovom izumu portal Zvornički.ba je kontaktirao Elvisa koji se rado odazvao našem pozivu te nam dao odgovore na pitanja kako ideju uspješno sporovesti u djelo čak i kada ste u Bosni i Hercegovini. Evo šta je on imao da kaže za naš portal:

Zvornički.ba – Odakle potiče ideja za City?

Elvis: Ideja se stvorila kao potreba za izbjegavanje prometnih gužvi namjenjena osobama koje su smještene ili rade u gusto naseljenim gradovima i svakodnevno putuju od tačke A do tačke B u vremenskom intervalu kada na ulicama vlada opšti saobraćajni ‘haos’. S druge strane za rješavanje tog problema je bila potrebna kreativnost i mašta, kako je Albert Einstein rekao “Mašta je važnija od znanja”. Važno je još istaknuti, ukoliko rješavate problem za koji većina ili svi vjeruju da je nerješiv, tada za sebe možete slobodno reći da ste osoba za koju ne postoje problemi nego samo izazovi!

Zvornički.ba – Koliko ti je trebalo da napraviš model ?

Elvis: Sama ideja se razvija od 2012.godine kada je i nagrađena od strane USAID-a u vrijednosti od 1200USD za kreativan i dijelom inovativan proizvod. Tada je konstrukcija još uvijek bila fiksna sa određenim prednostima. Početkom 2014.godine dolazi do potrebe za unapređenje ideje u potpuno inovativni sklopivi model poluzatvorene konstrukcije. Za pripremu i modeliranje prvog modela „City“ bilo je potrebno dvije godine. Trenutno se na našoj web stranici www.it-gestalt.com nalaze dva modela „Go City“ i „Bussiness City“ sa potpunim opisom i specifikacijama. Prototip još uvijek nije proizveden, ali prvi model se očekuje u januaru 2017.god.

Zvornički.ba – Koji su bili izazovi pri modeliranju Citija?

Elvis: Najveći izazov je bio osjećaj i vjerovanje da mogu poluzatvorenu konstrukciju elektromotornog prevoznog sredstva skopiti na dimenziju klasičnog kofera, tačnije zapreminski umanjiti 10 puta, ne dopuštajući da me sabotiraju komentari i mišljenja kako je to neizvodivo.

Da li je Elvis Cero bosansko-hercegovački Elon Musk
City – Elektronsko prevozno sredstvo nastalo u Bosni

Kada sam razvio konstrukciju modela, pojavili su se novi izazovi, kako sinhronizovati upravljački mehanizam i konstrukciju prilikom sklapanja ne narušavajući sigurnost i funkcionalnost proizvoda?

Svi ispitanici su bili identičnog mišljenje da je ideja više nego odlična ali ujedno i neizvodiva. Ono što mogu reći jeste da je jedini nači da se stvori nešto u što samo vi vjerujete je konstantan izlazak iz komforne zone. Tako sam upoznao i trenutnog kolegu Amara Jukića, koji je preuzeo i vješto razradio strategiju za ispitivanje tržita, marketing i plan prodaje.

Zvornički.ba – Da li ti je ikada doslo da “dignes ruke” od projekta i sta te drzalo da ipak zavrsis?

Elvis: Naravno, obično kada zaboravite na vrijeme sjedeći za računarom i rješavajući mehaničke probleme proizvoda , od umora se pojave misli da ta ideja nije vrijedna tolikog truda. To je znak da trebate sve ostaviti i otići na spavanje, jer novi dan uvijek donosi neko novo rješenje koje ‘hrani’ i razvija vašu ideju. Nikada ne treba odustajati od ideja, jer one su naše a mi ih pažljivo biramo.

Zvornički.ba – Šta to inžinjera čini inžinjerom po tvom misljenju i da li svako može biti mašinski inžinjer?

Elvis: Disciplina i ustrajnost grade stav i karakter osobe. Onaj ko želi da bude inžinjer, živjet će duhom inžinjera, ponašat će se kao inžinjer i na kraju će vjerovatno i biti inžinjer. Diploma je samo papir, to je činjenica. Znanje, strast i želja za napredovanje i razvoj u oblasti za koju se inžinjer usko opredijeli

mora biti konstantno zastupljena. Ne smije se zaboraviti neformalno obrazovanje i stvari koje nas ne uče u školskim klupama.

Mašinstvo je jedna od najširih i najstarijih oblasti inžinjerstva, koja zahtjeva dobro poznavanje i profesionalno opredjeljenje. Što znači da Mašinstvo morate voljeti i da mašinski inžinjer ne možete tek tako postati.

Zvornički.ba – Opiši jedan svoj dan kada si radio na izradi Citija!

Elvis: Obično ustajanje ranom zorom, jer jutro nosi najbolje ideje i rješenja. Najzahtjevniji dio zadataka obavljam u prvom dijelu dana (do 12:00h), poslije dolaze aktivnosti koje doprinose kompletiranju ciljeva za moje radove i profesionalno usavršavanje.

Zvornički.ba – Kada bi mogao doprijeti do svakog ko ima želju da postane inžinjer šta bi im poručio?

Elvis: Nisam osoba koja rado dijeli savjete, više volim prenositi primjere dobre prakse. Kažu, ključ uspjeha je: ‘bavite se onim što najviše volite raditi’, i u potpunosti sam saglasan sa tom izjavom, ali bih dodati da je potrebno mnogo poslovnih zanimanja probati i istražiti dok ne pronađemo ono što će u nama probuditi strast kao smijernicu. Na tom putu se mnogo nauči i zato je važno birati mentore koji znaju znanje dati! I za kraj nikada nemojte prestati učiti.

Zvornički.ba – Elvise da li je uspješno projektovanje i realizacija Citija kraj ili početak puta?

Elvis: (Kroz osmijeh) Pa u poslovanju inače vlada mišljenje da je ideja ključna stvar! Međutim koliko god inovativna neka ideja bila moramo joj udahnuti ŽIVOT da bi ona postala realnost. Poslije svih napora, edukacija, te hiljade sati rada na usavršavanju proiyvoda ovo je tek početak. Ali za mene je sam uspon mnogo važniji od krajnje destinacije. Jako puno naučite kada krenete od početka a to iskustvo i znanje je NEPROCJENJIVO. Mnogi misle da je ideja sve! Napravite novi Facebook, Instagram, ili bilo koji drugi proizvod i doći ćete do ogromnog bogatstva – ovo su pogrešna uvjerenja i zaista je pravo bogatstvo raditi na onome što volite da radite.

“Na kraju razgovora Elvis Cero se posebno zahvaljuje profesorima Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” za pomoć i podršku.”

Detaljnije opise ovog izuma možete pročitati na zvaničnoj stranici IT-GESTALT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *