Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, odnosno godišnjica konačne kapitulacije nacističke Njemačke i godišnjica kraja nemira u Evropi u okviru Drugog svjetskog rata.

Dan pobjede nad fašizmom: Evropa se sjeća kraja najrazornijeg rata u historiji
Wilhelm Keitel postisuje predaju vojske u Berlinu

Iako zapadnoevropske zemlje Dan pobjede proslavljaju dan ranije, većina zemalja bivšeg Istočnog bloka trijumf nad Njemačkom i njenim marionetama proslavljaju 9. maja, odnosno na dan ratifikacije kapitulacije Njemačke.

Sedmog maja 1945. godine njemačka vojska potpisala je predaju u francuskom Reimsu, osmog maja dokument o predaji potpisan je i u Berlinu, a na snagu je stupio sa 8. na 9. maj po moskovskom vremenu.
Nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom Japana, u potpunosti je okončan Drugi svjetski rat koji je trajao ukupno šest godina, a u kojem je poginulo i ubijeno između 60 i 80 miliona osoba, računajući vojnike i civile.

U tadašnjoj Jugoslaviji, odnosno na teritorijama na prostoru buduće države, sukobi su trajali do 15. maja. U četiri godine rata na našim prostorima poginulo je i ubijeno 1.200.000 osoba, uključujući vojnike i civile.

Jugoslavenski antifašisti kreirali su prve slobodne teritorije na području Evrope, a više od 80 posto teritorije države bilo je slobodno do kraja 1944. godine.
Tokom godina rata, strane i domaće fašističke snage učestvovale su u sistematskoj likvidaciji pripadnika naroda koji su smatrani “neljudima”. U cijeloj Evropi sistematski je ubijeno šest miliona Jevreja, dok je na prostorima NDH i drugim marionetskim uporištima, pored Jevreja, likvidirano na desetine hiljada Srba i Roma, te antifašista u redovima hrvatskog, bošnjačkog i crnogorskog naroda.

Zvornik je od fašističkih snaga oslobođen 5.jula 1943.godine.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *