Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 550 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 23 osobe. Među zaraženim nema testiranih osoba iz Zvornika i regije, kao ni medicinskih radnika iz zvorničkih zdravstvenih ustanova.

dijagra
Devet osoba je muškog spola, a 14 osoba ženskog spola. Dvije osobe muškog spola su mlađe životne dobi, tri srednje i četiri starije životne dobi. Pet žena je starije životne dobi, šest srednje i tri mlađe životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banje Luke, pet iz Gacka, po dvije iz Doboja i Prijedora te po jedna osoba iz Bosanskog Broda, Dervente, Bosanske Kostajnice, Modriče, Srpca i Laktaša.

Кod 11 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu s osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza s pozitivnim slučajem. Četiri osobe su hospitalizovane u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

U protekla 24 sata testirano je 77 radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i svi nalazi su negativni. Svi testirani radnici iz drugih zdravstvenih ustanova iz Banje Luke, Laktaša, Bijeljine, Gacka, Zvornika, Foče i Nevesinja su također negativni na novi koronavirus, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja RS-a.

Danas 24 novih slučajeva zaraze korona virusom, bez zaraženih u Zvorniku i zvorničkoj regiji

Testirane su i 144 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Pozitivan test na koronavirus potvrđen je kod jedne osobe iz karantina u Gacku.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.168 slučajeva koronavirusa, od posljedica COVID 19 preminulo je 79 osoba, a oporavilo se 511 osoba.

Od početka epidemije ukupan broj testiranja u Republici Srpskoj je 19.108.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječe 102 osobe s potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 34 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

Кod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a sedam osoba je na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UКC) je 18 pacijenata s lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UКC) su 34 pacijenta s lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici “Srbija“ u Istočnom Sarajevu jedna, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru sedam pacijenta, u bolnici u Bosanskoj Gradišci devet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi koronavirus, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla“ u Banjoj Luci nalazi se 181 osoba, u Studentskom domu u Trebinju osam, u Domu učenika u Bijeljini dvije osobe i u Domu učenika u Doboju 26 osoba. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.783 osobe, a nadzor je završen kod 30.013 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa.

(klix)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *