Nakon što je jutros u Zvorniku potvrđenojoš 4 nova slučaja korona virusom, Higijensko epidimiološka služba (HES) Doma zdravlja Zvornik izvršila je testiranje primarnih kontakata sve četiri novozaražena pacijenta. Zvorničani su danas bili i malo uznemirani vidjevši veliki broj vozila hitne pomoći kojima su upravljali vozači u punoj izolacionoj opremi, pa prizor i nije bio najprijatniji.

Danas uzeti uzorci više od 40 osoba koje su bile u kontaktu sa novozaraženim korona virusom

Prema nezvaničnim informacijama testirano je više od 40 osoba koje su bile u kontaktu sa 4 osobe kojima je prisustvo virusa COVID 19 u organizmu jutros potvrđeno. Svih 19 pacijenata iz Zvornika koji su inficirani korona virusom osjećaju se dobro i nemaju narušenu kliničku sliku i njihovo zdravstveno stanje nije ugroženo. Sve osobe koje su danas testirane prevezene su sanitetskim vozilima zvorničkih zdravstvenih ustanova uz poštivanje svih mjera i propisa, kako se osobe ne bi zarazile ili prenijele virus ukoliko su već pozitivne na COVID 19. Zvornik prati ukupno 127 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta sa osobama koje su potencijalni nosioci korona virusa.

Podsjećamo da je među zaraženim i vaspitačica iz zvorničkog vrtića koji je otvoren u B-Blokovima te će zbog toga isti privremeno obustaviti rad. Svi novozaraženi bili su u kontaktu sa prethodno zaraženim licima iz Zvornika, pa tako 19 zaraženih u Zvorniku dolazi iz naselja Lokanj, Pilica, Branjevo, Skočić, Ulice, Grbavci i gradsko jezgro.

Iz Štaba za vanredne situacije apeluju na sve stanovnike Zvornika da drže distancu, pridržavaju se mjera i sačuvaju sebe i druge. Rezultati danas testiranih u Zvorniku biće poznati za 48 sati, koliko je potrebno za laboratorijski proces.

dom zdravlja korona zvornik

Posljednji podaci govore da je u Tuzli i kantonu zaraženo više od 100 osoba, a da je njih 10 sa težom kliničkom slikom i ugroženog zdravlja, preporuka je da u Tuzlu narednih dana idete samo ukoliko morate.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *