Dani Grada Zvornik počinju šetnjom najmlađih Zvorničana i zaljublenika prirode i to dionicom od škole do srednjovjekovne zvorničke tvrđave

U okviru obilježavanja Dana grada Zvornika prvi događaj koji će biti organizovan jeste šetnja do zvorničke tvrđave na Kula gradu. Ujedno, na ovaj način će biti odilježen i Međunarodni dan porodice te promovisanje zdrave životne navike zbog čega šetnja nosi naziv „Korakom do zdravlja“. Ideju o organizaciji šetnje razvili su članovi Planinarsko-ekološke sekcije OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika, koju vode učiteljice Zorana Modić i Borjana Smiljanić.

– Vođene entuzijazmom, željom da djeca zavole prirodu i svijet oko nas, da budu ekološki osviješteni, da borave van učionica, druže se i uzajamno pomažu, mi smo riješile da u okviru rada sekcija škole zajedno sa 30 učenika zaplovimo u svijet planinarenja i ekologije. Ujedno, imale smo želju da svoju dugogodišnju ljubav i znanje prema planinarenju prenesemo na svoje đake – kaže Smiljanićeva.

Iza njih je, u proteklom periodu, dosta šetnji, upoznavanja znamenitosti i ljepote grada Zvornika i okoline.

– Učenici imaju priliku ne samo da se druže, nego da žive u prirodi i sa prirodom. Proširili su svoja znanja o orijentaciji u prirodi, upoznali planinarsku opremu, sklapali šatore, koristili kompase i boravili na otvorenom. U radu smo svakodnevno imali podršku TOGZ-a i iskusnih planinara PEU „Korak“, koji su nesebično dijelili sa nama svoja znanja i iskustva – kaže Smiljanić.

Ona dodaje da je kruna njihovog rada šetnja do zvorničke srednjovjekovne tvrđave, a koja će okupiti djecu, roditelje i zaljubljenike u prirodu, a podršku su dobili od GU Zvornik i uprave škole.

– Ovom šetnjom obilježavamo Međunarodni dan porodice. Polazak je planiran u 12 časova u pratnji roditelja i učitelja ispred osnovne škole. Zahvalnost dugujemo gradonačelniku Bojanu Ivanoviću i GU Zvornik, koji su za 300 učenika obezbijedili doček na Đurđev gradu uz obroke i osvježenje. Učesnike očekuje tombola i pojedine porodice biće nagrađene na osnovu izvlačenja imena učesnika. Nagrade su obezbijedili: Turistička organizacija Grada Zvornika, Dom omladine i Kafe bar „304“. Koračajmo zajedno i pokažimo da je porodica stub društva – istakla je Smiljanićeva uz poruku: „Dobro nam došli“! VEDRO!

Iz Gradske uprave Zvornik su zbog trenutnih vremenskih prilika o planiranoj šetnji ove srijede kratko saopštili:

‼️U slučaju loših vremenskih uslova šetnja će biti odložena, a o novom terminu građani će biti blagovremeno obaviješteni.

Vremenska prognoza za sutra predviđa lijepo vrijeme u jutarnjim časovima na području Zvornika dok se naoblaka i kiša mogu očekivati nakon podne.

(Info Birač/Zvornicki.ba)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *