PRIČA OSMA

Delegatska pitanja i Hazurna obala
Hasan Hadžić

Kasni oktobar u Zvorniku. Vjetar. Opalo lišće. Nervozni čistači. Redovi za «narodni». Duži i zbunjeniji nego prije. Parno grijanje. Prvi kaputi na ulici. Mršavi radnički bodovi. Zakašnjele plate. Nove obustave. I rada i vode. Nove atraktivne prodavnice. (Trgovina je trgovina). Transformisanje SIZ-ova. Novo samoupravno organizovanje u kulturi. Njena racionalizacija ili definitivno ukidanje. Zadnje lubenice na pijaci. Sezona žustrih delegatskih rasprava i pitanja. I tako dalje i tako bliže.

A delegati obožavaju da pitaju. Svašta. Ponajčešće ono što ne treba. Na sjednici SIZ-a fizičke kulture jedan delegat je pitao – zašto se ne ide na to da fudbalski klub Drina uđe u drugu ligu, kad su za to sazreli svi uslovi. Bude u ovim prilikama “bisera” ali ovo je delegatsko pitanje godine!

Dok nam sa zvorničke skupštinske govornice razboriti ekonomisti nagovještavaju preteške dane, dotle neko čezne za vrhunskim fudbalom. A zamislite kako je delegatu odgovoreno! «Drina» ne može u drugu ligu zato što nema pomoćnog terena. Naravno, prešućeno je ono o silnim milijardama i crnim fondovima potrebnim da se štiti drugoligaška koža. Odgovor je prefinjen i kulturan, a i delegat se, valjda, samo zabavljao.

Udaljavamo se od ljeta i plaža, ali se o tome još priča. Naročito u krugu naših elitnih snobova, hibridnog sloja čija su obilježja, često, prepuni džepovi i prešuplje glave. Jedna dama tog ranga, na jednom skupu, hvalila se glasno prisutnom svijetu da je čitavo ljeto provela na Hazurnoj obali. Provala je brzo šarmirala grad i vjerovatno će ući u istoriju zvorničke komike.

To je duh vremena, rekli bi sociolozi. Na Hazurnu obalu mogu otići samo oni koji čak i ne znaju da se ona zove Azurna. Nisu takvi imali kad da saznaju jer su mlatili pare. Madam Hazur je tamo bila i to je štos, ali je još veći štos što o tome može da priča. Da zavidni pocrkavaju! Pri tome ne mijenja stvar da li Hazurna ili Azurna.

Tek, izmiče oktobar u Zvorniku. Vjetar. Smetnje na Radio-Zvorniku. Prepuni kafići i kafane. Najezda prosjaka. Skupe čizme u izlozima. Loše kestenje. Elitni kožni kompleti i «Alhosova» plavljena odijela. Seksi filmovi u kinu.

Sve je isto, ali ipak nije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *