Demobilisani borci Armije BiH iz više gradova u Federaciji BiH, koji su juče počeli protest u Sarajevu nezadovoljni svojim statusom, noćas su prespavali ispred zgrade federalne Vlade.

Demobilisani borci prespavali pred zgradom Vlade FBiH

Oni zahtijevaju jedinstven borački registar, borački dodatak od najmanje 326 KM, te besplatno zdravstveno liječenje.

Poručuju da neće pregovarati ni sa kim iz Vlade FBiH, te traže da im se obrati federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, prenose federalni mediji.
Demobilisani borci Armije BiH sa područja Tuzlanskog kantona, ali i iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona nekoliko dana su pješačili do Sarajeva, a poručuju da će ispred zgrade Vlade FBiH ostati dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Demobilisani borci ARBiH krenuli su pješke iz Teočaka prije nekoliko dana, a u putu su im se pridružili nezadovljni demobilisani borci ARBiH iz Zvornika, Sapne, Kalesije, Tuzle, Živinica i mnogih drugih općina u Federaciji BiH.

Prema zvaničnim stavovima registrovanih Udruženja koja okupljaju boračku populaciju ogradila su se od ovog protesta koji se dešava pred zgradom Vlade FBiH.
Mnogi su skloni reći da je i ovaj protest kao i mnogi prethodni primarnog cilja da se nekom od “lidera” nezadovoljnih demobilisanih boraca obezbjedi Plićiranik, podsticaj za pokretanje biznisa ili zapošljavanje demobilisanih boraca.

Okupljeni odbijaju pregovore i traže da se njihovi uslovi bez pogovora ispune.

Zvornicki.ba/Srna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *