Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović danas je primio učenike, profesore i direktora Srednje škole „Srečko Kosovel“ iz slovenačkog grada Sežana koji u našem gradu borave u okviru saradnje sa Srednjoškolskim centrom „Petar Kočić“. Ovom prilikom, sječenjem torti, dvije škole obilježile su i 10 godina veoma uspješne saradnje.

Deset godina prijateljstva srednjih škola Zvornika i Sežane (FOTO)
Simbolično zaslađivanje deset godina uspješne suradnje

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što su između dvije škole uspostavljeni tako dobri odnosi iz čega je prioizašlo mnogo prijateljstava. Saradnju su nastavila i naša dva grada, Sežana i Zvornik, potpisivanjem Povelje o bratimljenju i saradnji gradonačelnika Sežane i Zvornika.

Deset godina prijateljstva srednjih škola Zvornika i Sežane (FOTO)
Dragi gosti Zvornika iz Slovenije danas na prijemu kod gradonačelnika
Rijedak je primjer da saradnja između dvije škole traje toliko dugo. Ja sam srećan što je tako, što naši učenici odlaze u Sežanu i obrnuto. Gradonačelnik Sežane i ja se čujemo redovno, razmjenjivali smo i posjete i mislim da će godine koje dolaze donijeti još uspješnih projekata kojima će zajedno aplicirati naše dvije srednje škole, pa i naša dva grada – rekao je Stevanović koji se zahvalio direktorima i učenicima što njeguju takvu saradnju.

Deset godina prijateljstva srednjih škola Zvornika i Sežane (FOTO)
Prvi čovjek se obratio gostima

Direktor škole „Srečko Kosovel“ Dušan Štolfa istakao je da se za 10 godina razvila duboka i plodna saradnja koja je obuhvatila nekoliko stotina učenika.

Odmah smo vidjeli da smo na istoj „talasnoj dužini“ i uvijek se radujemo kada ovdje dođemo, a najviše me veseli to što su nastala i neka prijatljstva, i to ne samo između učenika, nego i između njihovih porodica. Hvala gradonačelniku Stevanoviću na prijemu i prenosim mu pozdrave našeg gradonačlelnika. Ovako duga saradnja je svojevrsan fenomen, jer obično saradnja traje dok traje neki projekat, a kod nas je to drugačije. Nadam se da ćemo biti ovdje i za 20-u godišnjicu – rekao je Štolfa.

Deset godina prijateljstva srednjih škola Zvornika i Sežane (FOTO)
Direktori Štolfa i Pisićeva u društvu prvog čovjeka Zvornika

Biljana Pisić, direktor zvorničke škole „Petar Kočić“, podsjetila je da zvornički učenici i profesori svake godine učestvuju na Sajmu turizma u Sloveniji.

Saradnja će biti nastavljena i ubuduće, svakako nekim projektima Evropske Unije, s obzirom da od 2018. godine i BiH može da se uključi u program „Erazmus plus“ tako da će naša saradnja biti nastavljena i dopunjena sa školama iz nekih drugih zemalja – rekla je Pisićeva.

Deset godina prijateljstva srednjih škola Zvornika i Sežane (FOTO)
Učenici iz Slovenije nisu krili svoje oduševljenje Zvornikom
Ona je napomenula da su gosti iz Slovenije u Zvorniku tri dana tokom kojih su organizovali radionice učeničkog preduzetništva, zajedno su pokazali svoje kulinarske vještine, a planirana je i posjeta etno selu Stanišić. Pisićeva je najavila da će početkom februara Zvorničani otputovati u Sloveniju na takmičenje Turistička tržnica

Učenici obje škole ocijenili su da imaju ista interesovanja, da je druženje super, te da nose najljepše utiske, i jedni i drugi.

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *