Udruženje za održivi povratak Podrinja i ove godine je uzelo učešće u projektu “Dječiji kamp Boračko jezero 2017”. Ove godine iz Zvornika sa kampovala djeca Kozluka njih 17 uz nadzor učiteljica iz osnovne škole u Kozluku Jasmine Arifović i Svjetlane Ždralo.

Djeca iz Kozluka boravila na kampovanju na Boračkom jezeru
Učesnici po izlasku iz autobusa u Kozluku

Kampovanje je trajalo osam dana, a prema rekacijama djece koja su prije nekoliko sati stigla u Kozluku utisci sa kampovanja su odlični.

Djeca iz Kozluka boravila na kampovanju na Boračkom jezeru
Djeca su se poželjela

Jedna od učesnica kampovanja je Amina Hadžić iz Kozluka. Amina je o boravku na Boračkom jezeru rekla:

Sve je bilo odlično, utisci su prelijepi i ovo je nešto najljepše što mi se dogodilo ovog ljeta. Upoznali smo puno prijatelja iz cijele Bosne i Hercegovine koji su takođe boravili u istim uslovima kao i mi. Imali smo svaki dan aktivnosti u kojima smo se nadmetali i takmičili. Ja sam bila najbolja u takmičenju iz igranja šaha, ali je svima nama bilo puno važnije učestvovati nego pobjediti.Djeca iz Kozluka boravila na kampovanju na Boračkom jezeru
Amina sa diplomom najbolje u šahu

Ivan Radić je takođe boravio na kampovanju u Boračkom jezeru, ovom prilikom je izjavio:

Poželio sam da dođem u Kozluk, ali više će mi nedostajati moji drugovi koje sam upoznao na ovom kampovanju. Bilo je djece iz svih dijelova i ovo kampovanje nas je približilo. Prije dolaska u kamp rekli su nam da ćemo upoznati djecu različitih vjeroispovjesti i narodnosti, a na kraju se ispostavilo da smo svi slični i da su nam iste stvari zanimljive. Učestvovao sam u svim aktivnostima, a najviše uspjeha sam imao u stonom tenisu gdje sam zauzeo treće mjesto.

Djeca iz Kozluka boravila na kampovanju na Boračkom jezeru
Učiteljica Jasmina Arifović, predsjednik Hasan Grebić i učiteljica Svetlana Ždralo

Predsjednik Udruženja za održivi povratak Podrinja Hasan Grebić je na dočeku djece u Kozluku rekao da je zadovoljan što se ovaj projekat nastavio realizirati na području Zvornika i da će se dogoditi i naredne godine. Hvala domaćinu kampa Udruženju Obrazovanje gradi BiH, gradskoj upravi Zvornik koja je platila prevoz za djecu, restoranu Đilo i njenom vlasniku Salemu Hrustanoviću koji je obezbjedio hranu i osvježenje za naše putnike.

Sretan sam što smo uzeli učešće u ovako važnom projektu za mlade ljude koji dobiju priliku boraviti u Kampu.

Učiteljice Jasmina i Svjetlana pohvalile su djecu koju su vodile na kampovanje. Uglasu su rekle da su to bila najdisciplinovanija i najodgovornija djeca u ovom Kampu.

Korisna i dobra aktivnost za sve koji su uzeli učešće, bilo je djece svih vjeroispovjesti i narodnosti, uključujući i romsku djecu iz BiH i ovo je bila prilika da se bolje upoznaju i razbiju predrasude koje im se kroz odrastanje, sredinu i medije predstavljaju. Najsikrenije hvala svima koji su se potrudili i omogućili našoj djeci učešće na jednom ovakvom događaju.
Djeca iz Kozluka boravila na kampovanju na Boračkom jezeru

U organizaciji Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ na Boračkom jezeru obezbijeđen je kamp za preko 150 mališana. U kampu su ove godine boravila djeca iz Sarajeva, Prijedora i Zvornika.

Ovo je redovni godišnji projekat koji se realizuje s ciljem inkluzije, druženja, upoznavanja, ali i edukacije. Ovdje djeca razvijaju prijateljstva, uče plivati i imaju radionice o ljudskim pravima.

Djeca iz Kozluka boravila na kampovanju na Boračkom jezeru
Ručak na kampovanju

Zvornicki.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *