Do kada će nas gušiti alergije?

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu u trenutno je veoma visoka. Prema tvrdnjama stručnjaka, alergije će nas mučiti sve do 20. oktobra, a u slučaju Miholjskog ljeta, i duže.

Kraj septembra je najkritičniji kada je u pitanju koncentracija polena amborzije u vazduhu, a sezona alergija traje do 20. oktobra. Ipak, kako tvrdi, ako budemo imali Miholjsko ljeto, “gušićemo” se sve do novembra, navodi alergolog za medije.

– Amborzija je kao vodeći alergen trenutno u veoma visokoj koncentraciji i to u većem broju gradova, ali ima tendenciju da se smanjuje. Već je počela da opada, prošao je pik u ovoj koncentraciji. Ako je sudeći po prošlim godinama biće je do 20. oktobra, a kraj septembra je najkritičniji, odnosno najveća je koncentracija. Međutim, ako budemo imali Miholjsko ljeto, ima tendenciju da se produži do novembra – navodi stručnjak.

– Ono što je karakteristično za ovaj period je emitovanje polena korovskih biljaka, ima i vrlo malo korijena trave. U korovske biljke spadaju ambrozija, pelen, štir i kopriva, dok su od trava obuhvaćene sve. To su poleni koje bilježimo na svim mjernim mjestima. Ono što je karakteristično je da se na svim stanicama bilježi blagi pad polena ambrozije, ali je prekoračenje od 3 puta iznad graničnih vrijednosti, a negdje čak i 10 – pojašnjava stručnjak.

(infobijeljina.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *